Житният режим на Петър Дънов за физическо и духовно пречистване

Житният режим на Петър Дънов за физическо и духовно пречистване

Житният режим е кратък процес на физическо и духовно пречистване, за обновление на тялото и душата, който е бил практикуван от Учителя Петър Дънов.

Житният режим има 3 етапа (подготвителен, същински и захранване), всеки от които продължава 10 дни. Може да го правим всяка година, започвайки 2-3 дни след февруарското пълнолуние.

Подготвителен етап

Ако сте вегетарианец или веган не е необходима специална подготовка за режима и може да пропуснете този етап.

Препоръчително е, около 10 дни преди същинския режим, да започнем да се храним с по-лека храна, като намалим употребата на млечни продукти, кафе и сол. Това ще направи първите дни от режима, когато процесът на чистене е по-изразен, по-леки. Желателно е да минем изцяло на растителна храна поне 5-6 дни преди режима.

Същински етап

Първия ден сутринта започваме, като кажем веднъж: "Господи, приеми ме в лечебницата на Природата за десет дни".

Продуктите, които са ни необходими ежедневно са:

– 100 гр жито (то съдържа всички елементи, необходими за поддържане на живота);

– три ябълки (за сърцето);

– девет ореха (за мозъка);

– мед и лимон (за кръвта);

– минимум 1,5 литра преварена вода.

Плодовете трябва да бъдат свежи и здрави. Важно е да измиваме много добре плодовете и житото с топла вода. Водата трябва да бъде чиста, а не от водопровода, защото тя е хлорирана. Не се препоръчва и минерална вода, защото тя е наситена с минерални соли според местоположението на извора й.

Житото може да приготвим по няколко начина:

1. Класически (според Георги Петков, записал спомените на сестра Юрданка, която единствена е правила Житния режим с Учителя):

Вечерта измиваме много добре 100 гр жито и с помощта на лъжица го изсипваме в добре запазващ топлината еднолитров термос. Заливаме го с вряла вода почти догоре и затваряме добре термоса, за да няма достъп на въздух.

Сутринта от термоса внимателно изливаме само житената вода. Изпиваме я на гладно, половин-един час преди закуска, като по желание добавяме мед и лимон. Необходимо е да задържим малко в устата тази житена вода, като я "дъвчем". Не трябва да я изпиваме на едри глътки, защото тя представлява изключително силна и концентрирана храна.

Житената вода е мощно лекарство, което Учителя ни дава за лекуване на нерви, като в такъв случай е необходимо да я пием 40 дни. За лечение, след завършването на житния режим може да продължим да пием житена вода.

За да проведем правилно житния режим, трябва да знаем, че водата има лечебна сила само ако житото е грухано. Водата не може да проникне през обвивката на житните зърна и да поеме жизнената им сила, ако те са непочистени и в суров вид. Учителя е ползвал през житния режим само грухано жито от сорта Бяло жито, а не сурово или покълнало. Употребата на сурово жито е друго упражнение, дадено от Учителя, което не се отнася за житния режим през февруари.

 

2. Алтернативни методи на режима:

Тъй като указанията в класическият начин са думи на Учителя достигнали до нас по спомени на братя и сестри, някои последователи на Учителя правят модификации на базата на прочетеното в беседите му за други подобни опити свързани с жито. Вариантите да се храним с жито са:

- предварително да го накиснем в топла, преварена вода за 12-24 ч.;

- да го сварим.

Пробвайте варианта, който ви е най-вкусен и не ви създава дискомфорт. Ако страдате от стомашни проблеми, със сигурност трябва да ползвате грухано жито или поне да го варите. Може да замените житото с лимец, който е много по-мек и се приготвя доста по-бързо от житото. Като цяло е и по-поносим, заради не толкова твърдата си обвивка.

Когато същинската част на режима приключи трябва да съберем всички отпадъци от храната ни (орехови черупки, обелки от ябълки и т.н.), и да ги заровим на някое чисто място сред природата.

Етап на захранване

Започваме захранването на обяд на десетия ден от същинския етап, като към житото, ябълките и орехите добавим ангелска супа, подправена с малко сол.

Ангелската супа приготвяме, като сварим нялко цели обелени картофа, към които накрая добавяме магданоз, по желание и черен пипер. Няма посочен точен брой картофи, но трябва да бъдем умерени.

В дните след житния режим трябва да внимаваме да не преяждаме. За да запазим здравето си е необходимо плавно и постепенно да преминем към обичайния ни начин на хранене, в хармония с вътрешния ни усет и чувство за мярка. В първите дни след режима не е добре да консумираме пържени, мазни, консервирани и пикантни храни. Може постепенно да прибавим други плодове, варени или печени зеленчуци, хляб без набухватели и др., и така постепенно да преминем към обичайното ни хранене.

Грешките в захранването могат да доведат до стомашно-чревни проблеми, главоболие, неразположение и др.

Ето и отговорите на всички въпроси, свържани със Житния режим на Учителя Петър Дънов:

-          Кой може да прави житен режим?

Всеки, които се чувства достатъчно мотивиран. Разбира се, ако имате конкретно заболяване, консултацията с лекар е задължителна.

-          Как биха могли да следват този режим хора с автоимунно заболяване?

 

Зависи от заболяването и неговата тежест. Задължително се консултирайте с лекуващия ви специалист.

-          Имам грип/настинка мога ли да правя житен режим?

Да, това е най-доброто лечебно средство. Необходимо е да увеличите количеството на топлата преварена вода до 7 чаши от 200-250 мл. Учителя препоръчва точно горещата вода за лечение на грип /настинка/.

-          Съвместим ли е Житният режим с прием на лекарства?

Зависи от заболяванията ви, състоянието ви и лекарствата, които приемате. Консултацията с лекар е задължителна.

-          Житният режим само за здрави хора ли е?

Не. Редица заболявания се повлияват положително от прилагането му.

-          Може ли да се прилага от кърмещи майки?

Не. Няма достатъчно сведения за влиянието върху организмите на майката и детето.

-          Какви са ползите от Житният режим?

Житния режим е уникална диета, която е лека за следване, не причинява метаболитен дискомфорт и стрес за организма, като едновременно го пречиства и тонизира. Извън чисто физическото въздействие при правилна нагласа, житния режим влияе благотворно върху мислите и чувствата на човека, прави ума по-ясен и бистър, и засилва фината чувствителност.

-          Може ли да се пият чай или кафе по време на Житният режим?

Не, но ако ви е трудно, може да пиете билков или зелен чай.

-          Мога ли да правя Житният режим по-малко дни?

Най-добре би било Житният режим да се направи в пълната му продължителност – 10 дни. Учителя казва, че на петият ден вече организмът се обновява. Колкото успеете да издържите ще бъде от полза.

-          Ако по време на режима възникнат оплаквания?

Обичайно е около втория – третия ден да се премине през общо неразположение, главоболие, нервно напрежение, особено ако сте свикнали с кафе и стимулиращи напитки и храни. Оплакванията се намаляват с пиене на повече топла преварена вода. Ако се появят други оплаквания, болки, или се изострят съществуващи оплаквания, се посъветвайте с човек, който има опит. Житният режим е пост и на ума, така че, ако при режима изпаднете в нервно напрежение, раздразнителност, мрачни настроения, спрете го. Това е режим за духовно пречистване и би трябвали да ви приведе в бодро и радостно състояние, да имате усещане за лекота.

-          Може ли да прекратим режима преждевремeнно?

Да, ако се появят някои от гореспоменатите оплаквания, не продължавайте. Учителя казва, че понякога един ден съзнателен цялостен пост с чисти мисли и чувства е по-добър от десет дни направен формално режим.

-          Какво още е важно да знам?

Трябва да се пие много вода – тя помага на очистителния процес.

Много важно е да се дъвче добре житото, докато стане на каша в устата.

Важно е да се яде в светлата част на деня - след изгрев и преди залез слънце.

Учителя Петър Дънов препоръчва преди всяко хранене да се започва с молитва: "Божията Любов носи изобилния и пълен живот” /3 пъти/.

Източник: https://beinsadouno.org/faq-jiten-rejim/

 

ключови думи:
житен режим Петър Дънов

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април