Модни диети 2012: режим срещу хипертонията

Кръвното налягане може да се нормализира чрез правилно хранене
Модни диети 2012: режим срещу хипертонията

Добре, разбрахме се, че положението е пролетно и мнозина са мобилизирали всички налични сили във войната с килограмите (били последните реални или въображаеми). Нашата тактика в подобни кръстоносни походи не е хранителна инквизиция, а повече спорт и едно наум с менюто, но това не е универсално решение.

Неслучайно ви запознахме с цяла серия хранителни тенденции, идващи отвъд Океана и маркирани от списание Time. Всяка от тях може да бъде оръжието, с което да спечелите войната, при това с минимални поражения.

Последната книга от серията обаче е малко по-различна и популяризира хранителен режим, създаден да се бори срещу високото кръвно. Той е базиран на купища научни изследвания и е разработен по програма на Националния институт по здравеопазване в САЩ. Дори е провъзгласен за Диета на 2012 г. от властите, които са си поставили за цел детайлното разясняване на режима пред обществеността.

Следващата книга, която представяме, е окачествена като добър, независим опит в тази посока.

DASH DietThe DASH Diet Action Plan

Свободен превод: План за действие според изискванията на диетичните подходи за справяне с високото кръвно налягане

Автор: Марла Хелър

Издадена на: 12 септември 2011

Идеята: първо ще уточним, че Марла Хелър е дипломиран диетолог и експерт по хранене и твърдо подкрепя политиката на американската държава в борбата с наднорменото тегло и високото кръвно налягане. Авторката обаче смята, че т.нар. DASH диета (Dietary Approaches to Stop Hypertension – диетични подходи за преодоляване на хипертонията, букв. превод от англ. ез.) не се разяснява достатъчно добре и е недостъпна за хората.

Хелър е работила с един от "дизайнерите" на хранителния план и го препоръчва вече над 10 години. Това е втората й книга, посветена на DASH-режима, като първата от 2005 г. дори е преиздадена 2 години по-късно.

Самата диета е доста универсална и се счита за добре балансирана, тъй като е наистина разнообразна. В нея се залага на прием на зеленчуци и плодове, зърнени и бобови храни, нискомаслени млека и млечни продукти, нетлъсти месо и риба, ядки. Очаквано, храните, от които диетуващите следва да се въздържат, са силно преработените продукти, най-често с високо съдържание на мазнини и/или захар и сол, тлъстите меса, газираните напитки.

Режимът предлага примерни варианти с менюта за 28 дни, като калориите в тях варират, взависимост от пола и поставената лична цел.

DASH Diet"Планът за действие" на Марла Хелър дава съвсем подробни инструкции на хранене за същия период, но книгата й включва елементарни формули и инструменти за персонализиране на диетата. Авторката дава насоки за приготвяне на здравословни ястия и за хранене в офиса, в заведения или на път. В книгата има и рецепти, както и, типично по американски, списъци за здравословно пазаруване.

В отделна част са дадени конкретни съвети за отслабване и те засягат както храненето, така и движението. Хелър препоръчва минимум 60 минути физическа активност дневно, по възможност поне със средна интензивност, освен конкретни хранителни рестрикции.

Нашият коментар: високото кръвно налягане е много сериозен проблем и у нас, а личните ни наблюдения, макар и непредставителни, са, че това заболяване невинаги се третира адекватно. Освен това потърпевшите често го подценяват, а последствията могат да бъдат фатални.

Факт е, че правилният подход към храненето може да има положителен ефект върху кръвното налягане и дори да обезсмисли използването на медикаменти частично или напълно. Точно затова считаме, че DASH диетата е един от най-практичните режими на хранене напоследък.

Вярно е, че книгата на Марла Хелър е проамериканска, но също така ще отбележим, че основата на диетата може да се адаптира много лесно към българската кухня и хранителните навици у нас. Авторката предлага доста екзотични продукти и рецепти, които обаче с минимални усилия могат да бъдат преработени, при това вкусно.

Единственият недостатък на хранителния план е, че не е особено подходящ за физически активни хора, вероятно поради факта, че последните много по-рядко имат проблеми с кръвното. Въпреки това The DASH Diet Action Plan заслужава един прочит, макар и на английски. Цената й е около 14 долара без доставката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април