Най-новата и добра диета за отслабване е...

Северната диета
Най-новата и добра диета за отслабване е...

Огромният брой диети създадени през последните 10 години явно не са достатъчни, защото непрекъснато излизат и нови, за които специалистите се изказват, че са изключително полезни и подходящи за здравето.

Навярно мнозина от вас си имат любима такава, която ви дава отлични резултати, но с появата на нова сте готови да се впуснете в ново предизвикателство, за да видите колко ефективна е тя.

Именно за вас и за всички останали, които са решили да минат на диета и да се освободят от някой и друг килограм, за да влезете в официалната си рокля за Коледа и Нова година е най-новата и добра диета за отслабване – Северната диета, но също така позната като Скандинавската диета.

1602829Thinkstock/Guliver

Тя е изключително характерна за северните страни като Исландия, Дания, Швеция, Норвегия и Финландия. Населението там се храни така от векове и в интерес на истината рядко страдат от сърдечно-съдови и ракови заболявания, както и останалите съвременни болести като диабет и алергии.

Разбира се през последните 23-30 години режима на хранене на мнозина от тях е поамериканчен, което доведе до голям скок на изредените по-горе заболявания и то причинени от бързите храни, сладките, шоколади и тестени изделия.

Като човек спазвал Северната диета в продължение на 4 години мога да споделя, че има невероятен ефект върху здравето, тялото и духа. Енергията е на ниво и най-вече не усещаш негативите на студеното време и тъмнината, която е толкова характерна за тези географски ширини.

Ето и какво представлява самата диета:

Северната диета включва пълнозърнести храни, ядки, семена, влакнодайни зеленчуци като кейл, зеле, броколи, карфиол, но също така и скорбялни зеленчуци картофи, червено цвекло, земна ябълка, пащърнак, моркови, горски гъби, морски дарове, сьомга, червена пъстърва, щука и характерните за този регион плодове като ябълки и дребни горски плодове.

Единственото нещо което на мен лично ми липсваше в тази диета през есента и зимата беше тиквата и кестените, тъй като тиквата в северните страни я използват предимно за украса за Хелоуин, но не и за ядене.

В Северната диета са разрешени и постни дивечови меса от лос, които лесно могат да се намерят в търговката мрежа на всеки голям магазин. Широко разпространената мазнина, която се използва е рапично масло, чието съотношение на омега-3 и 6 са в по-добър баланс, отколкото в зехтина.

1602830Thinkstock/Guliver

Отслабването при този вид диета е напълно възможно, но трябва да избягвате:

- Храните в опаковка
- Големите порции
- Захар
- Бялото брашно, пшеница
- Приема на прясно мляко и производните му: кашкавал, сирене, кисело мляко

Разрешени са:

- Кореноплодни зеленчуци – моркови, ряпа, цвекло, картофи
- Кръстоцветни зеленчуци – карфиол, броколи, зеле, кейл
- Тъмнолистни зеленчуци – кейл, спанак, коприва
- Горски храни – диви гъби, пачи крак, дребни плодове
- Бобови култури – боб, леща, нахут
- Мазнини – студено пресовано рапично масло
- Зърнени храни – ръж, ечемик, овес, елда
- Плодове – ябълки, круши, тиква
- Мазни риби – сьомга, червена пъстърва, херинга (която е изключително богата на калций)
- Месо от дивеч - постно

Също така е разрешено да похапвате яйца, но в ограничено количество до 2 броя в седмицата. Необходимо е да се движите и да разполагате с достатъчно време за сън. Храненето трябва да се извършва на често в малки количества. Нужно е също така да употребявате зелен и билков планински чай, както и достатъчно количество вода.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април