Как да разпознаем най-често срещани дефицити в тялото

Как да разпознаем най-често срещани дефицити в тялото
inm

Храната, кoято приемаме и хранителни вещества, които тя съдържа са от съществено значение за доброто здраве на човека.

Въпреки че повечето от тях могат да се набавят чрез балансиран начин на хранене, типичната западна диета е бедна на няколко много важни хранителни вещества. Не е очудващо, като имаме предвид забързания начин на живот, който водим. Добре е обаче да умеем да разпознаваме симптомите на тези дефицити.

Ето кои са те и как да ги разпознаем:

Желязо

Недостигът на желязо е един от най-разпространените хранителни дефицити и засяга повече от 25% от хората по света. Този елемент е абсолютно жизненоважен за работата на всички системи в тялото ни, тъй като участва в производството на хемоглобин.Една от последиците от недостига на желязо е анемията, при която броят на червените кръвни клетки и способността на кръвта да пренася кислород намаляват. Можете да разпознаете дали имате недостиг на желязо според физическите сигнали, които дава тялото като студени крайници, замайване, умора, главоболие и чупливи нокти.

Йод

Йодът е важен минерал за нормалната функция на щитовидната жлеза. Хормоните, които щитовидната жлеза произвежда, участват в много телесни процеси, като например растежа, развитието на мозъка и поддържането на костите. Те също така регулиратметаболизма. Някои от симптмите на този дефицит са: подуване във врата,  неочаквано напълняване, умора и слабост, косопад, суха и лющеща се кожа,  проблеми с паметта.

Витамин D

Този дефицит се среща много по-често отколкото смятате, тъй като все пак живеем в географска ширина, далеч от екватора. Витамин D има сериозно влияние върху нивата ни на енергия и дори психиката ни. Също отговаря и за абсорбирането на калция от тялото ни, така че ако ви липсва витамин D, вероятно ви липсва и калции. При възрастните, които страдат от недостиг на витамин D, може да се наблюдава мускулна слабост, загуба на костна маса и повишен риск от фрактури. При децата това може да доведе до забавяне на растежа и меки кости (рахит). Хората, които имат недостиг на витамина, могат да приемат добавки или да увеличат излагането си на слънце. Трудно е да се набавят достатъчни количества само чрез храната.

Витамин B12

Всяка клетка в тялото ви се нуждае от В12, за да функционира нормално, но тялото ви не е в състояние да го произвежда. Затова трябва да си го набавяте с храната или чрез хранителни добавки. Сред симптомите на дефицит на витамин B12 спадат слабост, умора, или прималяване, учестено сърцебиене и дишане, липса на апетит, бледа кожа, лесно кръвонасядане или кървене, включително кървене от венците, стомашно неразположение и загуба на тегло, диария или запек.

 

 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април