Козметика от миналото 3

За любовта на древните римлянки към гладката кожа и дългите ресници
Козметика от миналото 3

Козметичните средства за древните римляни имали едновременно медицинска и разкрасяваща роля. Голяма част от тези продукти били използвани за първи път и впоследствие заимствани от други народи, а останалата част на свой ред били "заети" от съседни и покорени народи. Най-важното обаче е, че в Рим съществували козметични средства за всякакви цели и всички части на тялото.

Във великата държава козметиката била употребявана предимно за ритуални цели, и то най-вече от аристократките или компаньонките. Внасяли се и луксозни козметични стоки, които били достъпни отново само за заможните дами.

Жените от работническата класа също имали достъп до по-евтини и нискокачествени продукти, но често не разполагали с време (разнообразните помади трябвало да бъдат нанасяни многократно поради специфичната им текстура, а и за да издържат по-дълго на атмосферните влияния) или с робини, които да им помагат в нанасянето. Мъжете като цяло се отнасяли скептично към козметиката и били склонни да обвиняват в леко поведение или вещерство жените, които я употребявали.

Но нека видим как дамите използвали любимите си продукти. Преди нанасянето на грим представителките на нежния пол използвали маски за почистване на лицето. В техния състав влизали различни семена, растения, оцет, животински екскременти и урина, смирна, счукани стридени черупки и много други. Къпането в магарешко мляко било скъпа и луксозна процедура, която аристократките използвали, за да се сдобият с гладка и чиста кожа.

inm.comРимлянките предпочитали да избелват типично мургавите си лица и за целта използвали оловно белило, крокодилски изпражнения, бяла глина, розова вода, пчелен восък, нишесте и други.

А ако сте си мислили, че обезкосмяването съществува от вчера, е време да преразгледате мнението си. Според древните римляни и римлянки всички косми, освен онези по главата, загрозявали тялото. Поради тази причина жените премахвали нежеланото окосмяване чрез бръснене, отскубване, кола маска от смола или изстъргване с пемза.

И макар че белите лица били запазена марка на богаташите, богатите жителки на Древен Рим обичали да нанасят на бузите си и руж, тъй като се считало, че руменината по лицето е белег за здраве. Червеникавото мазило се приготвяло от листата на рози, макове и други цветя.

Червената охра пък била сред по-скъпите видове руж и като цяло винаги се внасяла отвън. За по-бедните дами изходните суровини за руж се изчерпвали до черничев сок и винена утайка.

А какъв бил идеалът за очи в онази епоха ли? Големи, с дълги ресници! Съответно, всякаква козметика, която подчертавала зрителните органи, миглите и веждите, била от изключително значение.

Саждите и антимонът били сред главните съставки на очния грим, а към тях се добавял шафран за подобряване на миризмата. Перфектните вежди пък били тъмни, гъсти и почти сключени при носа. Те също били боядисвани с антимон и сажди.

Парфюмите в Рим били особено ценени, а съставките за тях, които включвали предимно цветя, билки и масла, били най-често вносни. В разрез с общото правило, ароматите на парфюма изкушавали и мъжете и те нерядко прибягвали до употребата им.

Дотук казахме много, но не достатъчно, за да изчерпим темата. А като се замислим колко много време е минало, откакто хората са изнамерили голяма част от предшествениците на съвременната козметика, ни остава само да се възхищаваме на находчивостта на древните.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април