Домашни рецепти за розова вода

Натурални и лесни за приготвяне!
Домашни рецепти за розова вода

Приготвянето на розова вода в домашни условия е напълно възможно, но за целта е необходимо да отделите малко свободно време и да си набавите рози дамасцена (маслодайна роза). В случай, че не можете да намерите, заложете на червена ароматна роза. Опитайте да си наберете розов цвят сутрин рано, когато цветовете са най-свежи и добри за приготвянето на розова вода.

Ще споделя с вас два варианта за приготвяне на розова вода. Сами изберете кой от двата искате да използвате.

Необходими продукти:

500 грама розови цветове
Тенджера неръждаема стомаха с капак
500 милилитра дестилирана вода или дъждовна вода
2 броя стъклени бутилки за съхранение

Започнете с розовите цветове, които след като сте ги набрали ги измийте внимателно под течаща вода. Изсипете ги в тенджерата и ги покрийте с дестилирана вода. Важно е листата да са в хоризонтално положение и да са добре потопени във водата. Загрейте водата до момента в който забележите, че се изпарява, след което изключете котлона. Поставете похлупака върху тенджерата и я оставете така в продължение на 24 часа. Прецедете розовата вода и я съхранявайте в чисти бутилки. В рамките на една седмица използвайте една бутилка вода, която съхранявате в хладилник. Останалите бутилки поставете във фризера.


1547062Thinkstock/Guliver

За втората рецепта ви е необходимо:

500 грама розови цветове
Тенджера от неръждаема стомаха
1 брой камък (сравнително плосък)
500 грама лед
2 броя стъклени купи
2 броя стъклени бутилки за съхранение

В тенджерата поставете предварително измития камък - около който изсипете розовите цветове. На върха на камъка поставете стъклен съд, а върху тенджерата по-голям размер стъклена купа. Напълнете я с лед и загрейте тенджерата за около 3 часа. Времето зависи от количеството на цветовете. Ще забележите, че купата, в която се намира леда, ще кондензира пара, която ще се процежда в стъкления съд. Тази вода е чистата розова вода, а пластът течност на върха е етеричното масло. В случай на необходимост добавете още лед в купата, с която сте затворили отвора на тенджерата.

Използвайте водата за пиене, като подправка към сосове, смутита или за ежедневна грижа за кожата.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април