Аспержите - буржоазния зеленчук!

5 здравословни причини да ги включите в менюто си
Аспержите - буржоазния зеленчук!

Аспержите все още се считат за екзотичен зеленчук у нас, но знаете ли че България е била най-големият им производител в Европа в началото на 20 век?!

След 1944 година властта ги обявява за буржоазни и те изчезват от пазара до днес, когато отново придобиват популярност.

Спокойно можем да се съгласим с определението, че са "буржоазен зеленчук", тъй като ползите които носят за здравето са повече от невероятни!

Аспержите са изключително богати на витамини и минерали, което ги превръща в отлична храна за възстановяване след тежки заболявания, срещу пролетна умора и особено подходящи след дългата зима.

Събират се през пролетта - от април до края на юни.

Отличен източник са на витамин К, С, А, В1, В2,В3, фолиева киселина, фибри, манган, мед, фосфор, калий, натрий, желязо и протеини. Например - 180 грама аспержи съдържат 43.2 калории и 4.66 грама протеин.

Ето и най-сериозните ползи за здравето ви:

1. За здрава сърдечно-съдовата система


Фолиевата киселина е от съществено значение за запазване на здраво сърце. Смята се, че консумацията на 400 микрограма фолиева киселина на ден се намалява риска от сърдечен удар или инсулт. Само 1 порция на ден доставя почти 66% от препоръчителната дневна доза.

2. Противораков ефект

Аспержите заедно с авокадото, зелето и брюкселското зеле са изключително богати на глутатион – най-мощният клетъчен антиоксидант. Глутатионът поддържа нормалния живот на всяка клетка в тялото ни, тъй като регулира метаболизма, растежа и имунната реакция. Липсата на глутатион не ви разболява, но ускорява процесите на стареене и отслабва имунната система. Обезврежда развитието на раковите клетки и се справя със "свободните радикали" в организма. Аспержите се считат за добра превенция срещу всякакъв вид ракови заболявания на кости, гърди и бели дробове.

3. В борбата с вродените дефекти и с изявени противогъбични свойства

В порция аспержи се съдържат около 263 микрограма фолиева киселина и витамин В, които играят съществена роля за правилното клетъчно деление през първите етапи на бременността. 

4. За подобряване на бъбречната дейност

Аспержите са богати на калий, калций, натрий и желязо, а те имат особено благотворно въздействие върху бъбреците. Освен това имат силно изразено диуретично въздействие, което е в помощ на хората страдащи от високо кръвно налягане.

5. Детоксикиращ и подмладяващ ефект

Оказват благотворно въздействие върху функцията на черния дроб и белите дробове. Подпомагат изхвърлянето на токсините от организма. Огромното съдържание на фолиева киселина подпомага усвояването на витамин В12, което е отлично средство за запазване на доброто психическо здраве при възрастните хора.

източник: eatingwell

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април