Греяно вино срещу простуда и грип

Гореща напитка за студените дни даряваща ни със суперсили
Греяно вино срещу простуда и грип

Кой е казал, че през зимният сезон не разполагаме със суперхрани и супернапитки на трапезата си?!

Едва ли някой ще се противопостави на твърдението, че с всеки сезон си идват и продуктите, които носят наслада на сетивата и огромни ползи за здравето.

Предлагам ви да се съсредоточим върху една напитка позната от векове в редица страни, която спокойно може да бъде отлична защита срещу простуда и грип и в същото време да ви зареди с настроение.

Е, само не трябва да прекалявате с количествата, защото съдържа и алкохол. Но, ако се ограничите до една малка чаша дневно ще извлечете само ползи.

1613345Thinkstock/Guliver

На греяното вино можем спокойно да се доверим като отлична превенция срещу настинка, грип и други заболявания на дихателните пътища.  Лично аз посягам към тази гореща напитка едва когато вече съм болна, но може би трябва да поправя тази грешка и да я приемам в минимални количества през зимата, но всекидневно.

Задължителното условие греяното вино да ви подейства отпускащо, отпушващо носа и бронхите е да се пие докато е горещо.

Напитката е подходяща да се приема и от хора прекарали инфекциозни заболявания, но също така и при физическо и психично изтощение, защото тя ще възстанови силите и ще укрепи организма ви. Освен че е доста калорична, влияе и съдоразширяващо.

Един от най-силните страни на греяното вино е истинският гроздов сок, който не е задължително да е приключил своята ферментация, но за да се възползвате от ползите му – трябва да се затопля на ниска температура и да не се допускате кипене!

Втората суперсъставка е: карамфилът, който има сериозни противовъзпалителни свойства, а цейлонската канела ще ускори обмяната на веществата и ще подобри кръвоснабдяването. Няма да позволи и покачване на кръвната захар в кръвта.

Лично аз предпочитам греяното вино приготвено с мед, вместо със захар. Другата изключително важна особеност за тази топла напитка е отделно да накиснете с вряла вода за около 5 минути канелата и карамфила. Водата е добре само да покрие карамфила.

Мед добавете към виното, а след като температурата на водата и виното се изравни – смесете двете съставки, добавете резен ябълка, портокал или лимон, малко количество коняк и пийте с наслада.

Рецепта за греяно вино можете да откриете ето ТУК.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април