Грозде – една от най-ценните летни храни

Грозде – една от най-ценните летни храни

Обичате ли да похапвате грозде?. Има различни видове сортове на пазара, отличаващи се със своя цвят и вкусови качества. Те са богати на витамините А, В-6, В-12, С и D, калций, желязо и магнезий.

Въпреки това не трябва да прекаляваме с консумацията на тези плодове, защото съдържат и доста захари. Много американски проучвания показват, че включването на грозде в диетата може да бъде полезно за здравето. Ето защо:

1. Пълно е с антиоксиданти

Гроздето е богато на тези вещества, които съдържат в себе си от фитонутриенти и каротеноиди до полифеноли. Именно тези фитонутриенти помагат в предотвратяването на някои видове ракови заболявания и помагат за поддържането на здравето на сърцето. Сред полифенолите, ресвератролът е известен със своите чудодейни свойства. Той потиска образуването на свободни радикали, които са причина за развитието на рак, разширява кръвоносните съдове, улеснява кръвообращението и понижава кръвното налягане.

Съдържанието на антиоксиданти е най-високо в семената и кожата на гроздето.

2. Предотвратява проблеми с кожата

Установено е, че ресвератролът в червеното грозде предотвратява признаци на стареене и други кожни проблеми. Според изследване, проведено от екипа в Университета на Калифорния, Лос Анджелис (UCLA), веществото, комбинирано с бензоил пероксид, се бори с бактерията, причиняваща акне.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април