Папкай дроб, за да си Робокоп!

С гарнитура спанак, от нас да мине
Папкай дроб, за да си Робокоп!

Когато говорим за суперхрани, през ума ни минават всевъзможни екзотични продукти, в това число годжи бери, алфа алфа (люцерна, за Бога!), киноа, физалис и други неща, които баба ви не би произнесла, а камо ли пъхнала в устата си по собствено желание. Да, обаче ние добре сме си научили урока от интернет и други извори на знание и обичаме тези продукти. Нещо повече - искрено вярваме, че те са добри и полезни за нас. И неусетно забравяме мъдростта, на която природата ни е научила много преди някой да напише за първи път думичката "антиоксидант".

А онзи космат и неграмотен човек, който е бързал да изкара кървавия джигер от все още горещото тяло на антилопата, определено е знаел нещо повече от нас. Това ви го пиша, ровичкайки в една огромна купчина говежди черен дроб - нещо, което днес може да се закупи за около 4 лева на килограм от почти всеки един по-сериозен месарски магазин, но много хора избягват поради ред причини: специфичен вкус, сложност на приготвяне, токсичност (за това след малко) и не на последно място - непознаване на магическите му свойства.

При храните магическите свойства не са способност да се лекува рак, независимо какво може да прочетете в сайтове, различни от нашия. Те са нещо много по-елементарно. Тяхната стойност за човешкия организъм, да речем. Измерена в концентрация на минерали и витамини. Следва една таблица, която прави паралел между пет храни от категориите плодове, зеленчуци, бобови, яйца и млечни продукти (т.е. животински, консумирани от вегетарианци) и месо и субпродукти. Всяка от тях представлява своеобразен шампион в своята категория, с изключение на черния дроб, за когото вече споменахме на каква популярност се радва.1071196Кирил Русев

Данните са взети от: https://nutritiondata.self.com; стойностите са за 100 грама продукт. Ако се чудите защо витамин А има само в яйцето и черния дроб, прочетете този текст

Моля ви да обърнете внимание на удебелените и оцветени в червен цвят стойности. Това са показателите, по които съответният хранителен продукт е рекордьор в таблицата. Както можете да се убедите с очите си, черният дроб е с 13 отличия, спанакът - с 5. Това не означава, че останалите три суперхрани страдат от липса на хранителна стойност, а че поставени в условията на подобна сериозна конкуренция, бледнеят. 

Убеден съм, че точно тук ще се намери някой да ме върне на въпроса за токсините, който ми е особено любим. Истина е, че една от основните роли на черния дроб е да неутрализира отровите, попаднали от околната среда в тялото. Поради тази причина сигурно много хора си представят този орган като торбата на прахосмукачката, която се пълни с всички протичащи през нея нечистотии.

Макар и логична, една подобна представа е напълно погрешна. Всъщност, токсините, които организмът не успява да елиминира (разбирайте: да разгради до безвредни вещества и/или изхвърли), се натрупват в мастната и нервната тъкани. В дроба се натрупват други работи. За справка: таблицата по-горе.

Ако тази статия ви е харесала или подразнила, заповядайте да ни го кажете тук. Ако го направите, съвсем скоро ще получите и любимата ми рецепта за черен дроб, който току-що привърши. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април