И така става: Заменете фитнеса с танци!

И така става: Заменете фитнеса с танци!

Танците все повече се рекламират като много приятен начин да си осигурим добро здраве. Според  специалисти те стават все по-популярен заместител на спортуването или на фитнеса, пише в. "Индипендънт".

Все повече хора в Европа откриват дремещия в тях танцьор. Участието в танцови клубове на Острова се е увеличило с 83% през последните 4 години. Все повече ученици също се записват да танцуват. Според нова статистика танците са на второ място след футбола по популярност като физическо занимание сред малчуганите. В периода 2001-2005г. участието на децата в клубове по танци се е увеличило със 125% - от 7003 на 15 750 деца.

"Танцът не само помага за по-добрата физическа форма на тялото в много отношения, но и подобрява тонуса ни по същия начин, както се чувстваме, след като сме били на фитнес или сме практикували каквито и да е било физически упражнения:, смята Ема Рединг, специалист от колежа по модерни танци "Лейбън".

Как танците се отразяват на талията ни в цифри?

Според Британската фондация за лечение на сърцето те се равняват на физическо упражнение със средно натоварване. Ако се практикуват по 30 минути 5 пъти в седмицата, може да намалят наполовина риска от инфаркт.

Италиански учени пък са установили, че танцуването по три пъти в седмицата действа по същия начин, както ако сте прекарали същото време, въртейки педалите на колелото или на пътечката за бягане във фитнеса.

Умерено е всяко натоварване, което ви загрява и ви кара да се изпотявате, но все още можете да дишате нормално и да разговаряте с някого. Това може да означава да танцувате вкъщи на музиката от радиото, да се учите на салса в кварталния курс или дори да се разкършите с приятели в някой клуб, обяснява Елин Мейсън, кардиологична сестра във фондацията.

Танците имат и много други здравословни последствия. Редовното разкършване на талията на дансинга намалява риска от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно, диабет - тип 2, и може би от някои видове рак.

Танците като вид физическо упражнение могат също така да намалят риска от остеопороза, твърди д-р Питър Мейс. Всички движения като навеждане, завъртане и накланяне на страни впрягат доста мускули и стави, като по този начин укрепват гъвкавостта на тялото и намаляват риска от падане.

Затова изобщо не бива да ни учудва, че британското правителство е определило танците като едно от основните средства и в борбата със затлъстяването на гражданите. Същевременно се провеждат паралелни проучвания, чиято цел е да определят как танците намаляват агресивността и увеличават концентрацията в училище, като дори подобряват и краснописа.

ключови думи:
танци фитнес

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април