Трапезата за Бъдни вечер

Съхранете традицията
Трапезата за Бъдни вечер

Традиционната българска трапеза за Бъдни вечер е изцяло постна и с нея се завършва великия пост в очакването на Рождество Христово.

Традицията се свързва с раждането на Спасителя и прераждането на цялата природа. Затова и ястията сервирани на трапезата носят символиката за плодородие, здраве, пълна къща и късмет, на които се надяват всички през цялата следваща година.

1617150Thinkstock/Guliver

Бъдни вечер е един от най-значимите семейни празници и има за цел да обединява, да ражда добро и да зачита възрастните и вече умрелите предци.

В различните краища на България е наричана по различен начин, но в крайна сметка и до днес най-широко разпространеното име е Бъдни вечер.

Прието е празничната трапеза да се подрежда на югоизточния ъгъл под иконостаса като първото нещо което се слага на масата е постната содена питка омесена от домакинята или най-възрастната жена в семейството. В повечето случаи това е обреден, просфорен хляб, който е наречен за здраве, късмет и берекет в семейството. След което на трапезата трябва да се сложат още ястия и продукти, чиято численост трябва да е 7, 9 или 12 ястия.

Смята се, че това са трите от свещените числа на древноюдейската Кабала. Ястията на трапезата трябва да са продукти, които ражда земята и набъбват, за да е плодородна годината и пълна къщата.

1617151Thinkstock/Guliver

Най-често на софрата се сервират варено жито, боб яхния, постни сърми, пълнени сушени чушки с боб или ориз, ошаф, тиквеник с късмети, туршия, лук, чесън, мед, цели орехи, вино, царевица, домашни пуканки, ябълки, круши и дори зелник.

Преди да започне празничната вечеря на Бъдни вечер, най-възрастният представител от семейството прекадява с тамян трапезата, дома и жителите му, за да изгони тъмните сили. След което домакинята минава с китка здравец и поръсва дома и жителите на дома със светена вода и нарича за дълъг живот, здраве и късмет.

Пали се кандилото и най-възрастният член на семейството разчупва питката, като първото парче от хляба се слага под иконата на света Богородица. След което всички членове от семейството взимат парченце топнато в малко мед.

Със сядането на масата е желателно никой да не става. Добре е да се хапне от всичко в малко количество. Трапезата след вечеря не се вдига, за да не избяга късмета от къщата, а и да има за Богородица и мъртвите близки с какво да се нагостят, когато членовете от семейството заспят.

Когато настъпи полунощ и Христос се роди тръгват коледарите от къща на къща. Вярва се, че в навечерието на Коледа небето се отваря и се случват чудеса.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април