Келп

7 ползи за здравето
Келп

Келпът е кафяви морски водорасли, които растат в плитките крайбрежни зони богати на хранителни вещества океани и морета от умерени или северни райони. Интересен е фактът, че те имат голям брой разновидности, чиито цветове започват от зелено, синьо, кафяво и дори червено.

Данните за консумация на морските водорасли датира от 300 години преди новата ера в Китай. Те са част от храната на китайци и японци в продължение на хиляди години.

В наши дни освен като хранителна добавка се използват за производството и на различни лекарства, в това число антикоагуланти, антибиотици, антихипертензивни средства и дори като начин за редуциране на лошия холестерол в кръвта.

Морското водорасло съдържа изключително много витамини и минерали, в това число и незаменими олигоелементи, полиненаситени мастни киселини и биологично активни полизахариди. Богато е на протеини, бета каротин, аминокиселини, фибри и хлорофил.

1531111Thinkstock/Guliver

Доказано е, че морският келп съдържа всички необходими микроелементи за живот, някои от които са в дефицит в почвата на земята.

Келпът е пълноценна хранителна добавка и в същото време прекрасен заместител на солта поради ниското си съдържание на натрий и алуминий. Съдържанието на растителни влакна помага за абсорбирането на токсините от червата, благодарение на което подобрява храносмилането, облекчава работата на бъбреците и пречиства кръвта. Всичко това се дължи на алгининовата киселина, която свързва до неразтворими комплекси радиоактивните елементи и тежките метали като стронций и камидий и ги извлича от организма.

В келп можете да открите:

- минералите - калий, натрий, калций, магнезий, желязо, цинк, мед, манган, фосфор
- витамините – А, В1, В2, С, D и Е
- аминокиселините – лизин, метионин, триптофан, аргинин, тирозин, серин, треонин, хистидин, фенилаланин, цистин, лейцин, изолейцин и валин, които са изключително важни както за спортуващите, така и за всички останали желаещи да подобрят своето здраве

Келп е търсен обаче най-много заради високото си съдържание на йод, който подпомага работата на щитовидната железа.

Ето и 7 ползи за здравето от умерената употреба на келп:

1. В помощ на щитовидната железа

Благодарение на високите нива на естествен йод, спомага на житовидната железа за регулиране на хормоните. Щитовидната железа контролира производството на енергия в тялото. С употребата на келп се подобрява метаболизма, което води до разграждането на излишните мазнини в организма. Регулира се използването на протеините, мазнините и въглехидратите. Хипофункция на щитовидната железа, поради недостиг на йод може да доведе до напълняване, което се повлиява отлично след прием на келп. Но поради високото му съдържание на йод е задължително да направите консултация със специалст, за да ви бъде съставена индивидуална доза, която отговаря на здравословното ви състояние.

2. Наднормено тегло и лош метаболизъм

В редица хранителни добавки за отслабване присъства и клеп, тъй като подобрява обмяната на веществата и изгарянето на излишните мазнини.

1531112Thinkstock/Guliver

3. Антибактериално и антивирусно действие

Келпът има антибактериално и антивирусно действие, което се подсилва и от имуностимулиращият му ефект. Съдържа и много полезния полизахарид ксилоза, която има антибактериално и противогъбично действие и помага за предотвратяване на туморите на храносмилателната система. Благодарение на антиоксидантите се предпазват клетките от разрушаване.

4. Превенция срещу ракови заболявания

Има редица проучвания в тази сфера, че келп носи значителни ползи в борбата за рак на гърдата. Учените от Калифорнийския Университет в Бъркли открили, че диетата богата на водорасли понижава значително серумния естрадиол (лошия естроген) при жените.

Келп съдържа фукоидани, които според проведените проучвания причиняват клетъчна смърт или апоптоза в раковите клетки. С други думи казано – келп подпомата раковите клетки да се самоунощожат.

Според проучванията хранителната добавка келп намалява риска от рак на дебелото черво и на гърдата. Не случайно и японките, чиято диета е с високо съдържание на водорасли имат най-нисък процент на заболяемост от рак на гърдата, яйчниците и на ендометриума в света!

5. Подобрява pH в организма

Известно е, че келп е алкална храна и поради тази причина е от изключителна важност за поддържането на отличното здраве. Както знаем високо киселинната среда в тялото е предпоставка за възникване и развитие на по-голяма част от страшните болести на нашето съвремие.

1531113Thinkstock/Guliver

6. Подхранва тъканите на мозъка и нервната система

Освен че предпазва тъканите на мозъка и нервната система, предпазва и от атеросклероза, тъй като намалява лошия холестерол в кръвта. Благодарение на фукоиданите действа противосъсирващо и предпазва от образуване на тробми. Регулира кръвното налягане и кръвната захар.

7. Подпомага работата на бъбреците

Келп предпазва от образуване на фосфати и оксилатни камъни в бъбреците. Има сериозен детоксикиращ ефект върху организма.Въпреки многобройните ползи за здравето е изключително важно келп да се използва в разумни дози, тъй като може да доведе до нежелани реакции, които са рядко срещани, но все пак съществуват. Благодарение на богатото съдържание на йод е необходимо да сложите дневен лимит, който не надвишава 225 микрограма йод на ден. Това с пълна сила важи за хората, които приемат и други хранителни добавки богати на йод.

За оптимално здраве и превенция на рак на гърдата е препоръчително да се консумират 10-15 милиграма на ден. Например типичната дневна доза според японски и исландски диети е 15 грама водорасли на ден, което е около 3 супени лъжици, което се равнява на 12 милиграма йод дневно. В случай, че страдате от предозиране, то можете да усетите неприятен вкус в устата, кожни реакции и дори хрема.

В случай, че страдате от нарушения на щитовидната железа е препоръчително да се консултирате за дозировката с лекуващия лекар, както и да проверите за взаимодействията меду водораслите с лекарствените продукти, които приемате.

Изключително важно е ако започнете прием на водораслите келп да включите и почивка от тях. Например, при прием на келп в продължение на 1 месец, направете почивка също в продължение на месец. В месеците на почивка можете да включите в менюто си други полезни водорасли като спирулина и хлорела.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април