Хлорела

Суперхрана с 9 незаменими ползи!
Хлорела

Най-важното

Постигането на добро здраве е въпрос на правилен избор, който неизменно трябва да направим с храната, хранителните добавки и начина на живот, който водим.

Хлорелата подобно на спирулината e едноклетъчно водорасло и се счита за най-пълноценната храна на бъдещето.

Хлорелата е зелено сладководно водорасло, което се развива в условия на чиста вода и много слънце. За разлика от спирулината, хлорелата не датира от хиляди години и не притежава твърда клетъчна стена, което я прави по-близка до растенията отколкото до водораслите, но въпреки това ползите върху здравето ѝ са неоспорими.

От години хлорелата е обект на многобройни изследвания от учените и се счита като едно от най-ефективните натурални средства за детоксикация на тялото от тежки метали.

Хлорелата, както подсказва и самото ѝ име се отличава с най-високата концентрация на хлорофил, откривана досега в жив организъм. Хлорофилът е вещество, за което спокойно можем да кажем, че е природният аналог на хемоглобина, който има антираков и кръвотворен ефект. Разликата между хлорофила и хемоглобина е магнезиевата молекула в ядрото на хлорофила, за разлика от молекулата желязо в това на хемоглобина.

Хлорелата има несмилаема нишковидна обвивка, зад която се крият полезните ѝ хранителни съставки. Сушената хлорела съдържа около 45% протеини, 20% мазнини, 20% въглехидрати, 5% фибри и 10% минерали и витамини. Поради високия ѝ протеинов състав тя е предпочитана добавка за мнозина вегетарианци, вегани и хора, които искат да живеят здравословно.

Хлорелата е богата на калий, калций, хром, йод, мед, желязо, магнезий, манган, фосфор, селен, натрий, цинк, биотин, инозитол, фолиева киселина, бета-каротен, хлорофил, омега 3 мастни киселини (ALA, DHA, EPA), мукополизахаридни, нуклеинови киселини (PHK, ДНК) и ензими – хлоропилаза и пепсин. Витамин С, Е, К и витамини от групата В и безценния за организма витамин В12, чието количество се усвоява напълно.

Предлагам ви списък с 9 от най-важните ползи, които ще променят качеството ви на живот!

1. Почистете тялото и кръвта си от токсини и се снабдете с кислород

Количеството на съдържащата се целулоза в хлорелата позволява привличането и свързването на отровни вещества като олово, живак, кадмий, инсектициди и пестициди. За правилното функциониране на тялото ни е нужно чисто кръвообръщение, богато на червени кръвни телца, които служат за пренос на кислород. За хлорелата се смята, че има лечебна сила да намалява проблемите, които са причинени от радиация и ултравиолетови лъчи.

2. Превенция срещу онкологични заболявания

Проучванията показват, че хлорелата действа като антиоксидант и има анти-туморни свойства. Забавя процесите на стареене, като неутрализира свободните радикали, благодарение на съдържащите се в нея нуклеинови киселини. Освен това алкализира организма.

3. Има оздравяващо и заздравяващо действие върху кръвта и сърдечно-съдовата система

Съдържанието на магнезий е изключително важно за сърдечния ритъм. Освен това почистващият ефект на водораслите върху кръвта и съдържащите се мастни киселини спомагат да преодоляване на проблеми свързани с лошия холестерол и триглицеридите в кръвта, които са в основата за възникването на всякакъв вид инсулти и инфаркти. Хлорелата намалява кръвното налягане!

4. Отлично средство за укрепване на имунитета

Хлорелата съдържа някои специфични полизахариди, като естествения антибиотик хлорелан. Хлорелата спомага за подобряване на функционирането на имунната система. Допринася за синтезирането на интерферон, чиято роля е определяща за антибактериалното и антивирусното действие върху организма.

1509993Thinkstock/Guliver

5. Възстановява нервната тъкан

Изключително важна роля играе за превенцията на редица дегенеративни заболявания като Алцхаймер, ишиас, Папркинсон и други. При подобен род заболявания рисков фактор е натрупването на живак в тялото, тъй като той разрушава миелина, покриващ нервните влакна и ги прави особено уязвими. Хлорелата извежда тежките метали от организма, а след това помага на нервната система да се възстанови.

6. При бременни хлорелата предпазва плода от токсичността в организма на майката

До скоро се смяташе, че хлорелата не е подходяща хранителна добавка за бременни жени, но неотдавна бяха проведени поредица от изследвания, които доказват, че не само не е вредна, но и предпазва плода от токсините.

7. Балансиране на киселинността

Хлорелата е алкална храна, която подпомага балансирането на pH в организма. За тялото ни е нужно да поддържаме неутрален pH баланс около 7.2-7.4. Доказано е, че повишената киселинност в организма води до редица заболявания, неприсъщи за алкалната среда.

8. Подобряване на храносмилането

Благодарение на съдържащите се в нея храносмилателни ензими хлорофилаза и пепсин. Хлорелата подобрява храносмилането и спомага при справяне с проблеми свързани със запек. 

9. Хлорелата освен това помага срещу: астма, колит, гастрит, диабет, болест на Крон, дивертикулоза, язва на дванайсетопръстника, фибромиалгия, високо кръвно налягане, висок холестерол, хемороиди, възстановява хормоналния баланс в организма, хипогликемия и други. Също така хлорелата има откашлящо действие, което прочиства по естествен начин белите дробове. Особено подходящо за употреба след тежко боледуване на горни дихателни пътища.

Дневният прием на хлорелата трябва да е между 3-5 грама, което се равнява на 1 чаена лъжичка дневно приета около 30-45 минути преди хранене. Избирайте хлорела от сигурен източник, тъй като съдържащите се в нея полезни свойства зависят изцяло от условията при които е отглеждана! Освен това хлорелата трябва да е с разбита нишковидна обвивка, тъй като обвивката е несмилаема, а хранителните ползи се намират зад нея! 


Имайте предвид, че хлорелата крие и някои рискове при консумация:

- В големи дози може да предизвика алергични реакции при хора, чувствителни към йод.
- В случай, че се  приема хлорела с цяла клетъчна структура – мога да се появят стомашни неразположения.
- Не приемайте хлорела, ако пиете силни имуностимулатори, тъй като тя също стимулира имунната система.

Истината обаче е, че умерената и ежедневна консумация на хлорела ще подобри качеството и продължителността на живота ви, ще ви предпазва от вредните токсини, които поглъщате с въздуха, водата и храната, която консумирате. Хлорелата ще ви позволи да си набавите всички онези витамини и микроелементи без които не можем да съществуваме.

източници: chlorella.se ; herbwisdom.com ; articles.mercola.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април