Готвенето е всичко!

То е инвестиция във физическото, емоционалното и финансовото ви здраве
Готвенето е всичко!

Най-важното

"Бе забелязал и известна прилика между секса и готварското изкуство. Хората се увличат и по двете, понякога си купуват дебели книги, пълни със сложни рецепти и занимателни картинки, и огладнеят ли достатъчно, започват да творят невероятни пиршества... във въображението си. А за вечеря се задоволяват с пържени яйца и картофки, стига да са свястно приготвени и да има малко салатка от домати."

- Тери Пратчет, "Петият слон"

Само преди 50-ина години от подобна статия би имало точно толкова полза, колкото от фризер в ескимоско иглу. Но съвременната реалност е такава, че все повече хора започват да виждат все по-малко смисъл в готвенето.

Може би наистина сме прекалено заети. Или пък просто предпочитаме да прекарваме свободното си време в други занимания. За съжаление, няма статистика, която да отчита времевия ресурс, който младите (и не чак толкова младите) у нас посвещават на важни неща като "културно-познавателна обиколка на МОЛ", "разцъкване в Интернет", "превъртане на бройка телевизионни канали за време" и други подобни жизнеутвърждаващи и животоподдържащи дейности.

Да, истина е, че в миналото действието "ядене" е било неизменно обвързано с действието "готвене". Понастоящем първото е далеч по-просто и за целта е необходимо единствено да осъществим действието "поръчване", което рядко отнема повече от 5 минути.

Някои от вас с право ще акцентират, че в момента печатните и електронни издания, посветени на кулинарното изкуство, са повече от всякога. А замисляли ли сте се колко от хората, които обичат да четат увлекателни рецепти и да гледат съблазнителни снимки, са склонни да положат усилията да ги осъществят на практика? Вие каква част от последните 100 прочетени рецепти изпробвахте?

В крайна сметка, защо да си готвим, при положение, че си има други хора за тая работа, а ние ценим времето си или просто ни мързи?

Готвенето е здравословно. Не, че не можете да си приготвите нездравословно ястие у дома, или че не можете да изядете нещо здравословно навън. Но докато поръчването на всичко е еднакво лесно, една торта се приготвя много по-трудно от една супа, например. За тези от вас, които спазват определен хранителен режим, готвенето е може би единственият начин да си гарантирате, че всеки път ще ядете това, което искате, в количествата, които искате.

Вие решавате дали да бъде студено-пресован зехтин или рафинирано слънчогледово олио, ваша е преценката дали ще задушавате или ще пържите, дали ще използвате полуфабрикати или сурови храни, вие виждате със собствените си очи как ви приготвят каймата от месо.

Когато знаете, че у дома ви чака истинска храна, ще ви е много по-трудно да си развалите диетата, защото внезапно сте огладнели, докато сте били навън.

Готвенето е вкусно. Къде предпочитате да ядете мусака – при майка си или навън? Добре, де, защо тогава не попитате майка си за рецептата?

Готвенето е финансово изгодно. В момента, в който осъзнаете, че на цената на една пържола можете да си купите един килограм месо.

Личният ни опит доказва, че един месец, изкаран в ядене изцяло навън, струва поне три пъти повече от един месец на домашно приготвена храна. Това означава, че ако понастоящем харчите около 900 лева по заведения, бихте могли да спестите приблизително 600 от тях, ако започнете да си готвите, при това с качествени продукти.

Готвенето е физическа активност. Всеки, който е разфасовал и разбърквал, размахвал е тенджери, гевгири и тигани, а после е търчал от масата до котлона и обратно поне веднъж в живота си, знае това.

Готвенето е удоволствие. И то далеч надхвърля изживяването от консумацията на вкусна храна.

Това е удоволствието от мисълта, че правим нещо добро за себе си и за близките си, тайнството на съзиданието, творческият ентусиазъм, насладата от ароматите, които изпълват кухнята, гордостта от признанието на другите. Това е антистрес в същинския смисъл на думата. Това е и тънката разлика между нуждата да ядеш и изкуството да се храниш.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април