Ето така ягодите ще ви помогнат да отслабнете

Минете на ягодова диета!
Ето така ягодите ще ви помогнат да отслабнете

Ягодите са не само вкусни, сочни, сладки и полезни за здравето, но също така могат и да ви помогнат да се освободите и от някой и друг излишен килограм.

Според проведените в последно време проучвания от италиански, испански и английски учени, ягодите противодействат на затлъстяването и на лошият холестерол в кръвта.

В първото изследване проведено на тази тема в Loughborough University във Великобритания учените изследвали зависимостта между приема на ягоди 1 час преди основно хранене и как това влияе на големината на порциите и апетита върху участниците в експеримента. Разделили участниците на две групи - в едната участниците изяждат порция пресни ягоди 1 час преди основното хранене, а втората група приемат същото количество калории но от сладкиш или бонбони отново 1 час преди хранене. След проведеното проучване, учените установили, че хората които са яли порция ягоди преди хранене намаляват значително апетита и големината на порцията си, в сравнение с тези, които е трябвало да ядат сладкиш или бонбони. Участниците хапнали ягоди час преди ядене приели с 134 калории по-малко от другата група в последвалото хранене, което прави с около 1 000 калории по-малко на седмица.
1514077inm.com

Учените смятат, че има две причини за получения резултат от проведеното проучване. На първо място този феномен се обяснява с факта, че ягодите са от плодовете, които ни държат сити за дълго време за разлика от  сладкишите и бонбоните, които имат висок гликемичен индекс. На второ място ягодите съдържат голямо количество вода, но също така и фибри, които създават чувство за ситост.

Второто проучване проведено от учените в Università Politecnica delle Marche в Италия и Университета в Саламанка, Гранада и Севилия в Испания установили, че участниците, които изяждат половин килограм ягоди на ден намаляват нивата на лошия холестерол в кръвта си значително и то само месец по-късно. По този начин ягодите могат сериозно да намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

Учените все още не знаят с пълна сигурност кое вещество в ягодите действа по този благоприятен начин, но предполагат, че се дължи на съдържащите се в плода антоциани, които са естествените багрила на плода.

Предишни изследвания показват, че ягодите са богати на антиоксиданти. Съдържат основно лимонена и ябълчена киселина, голямо количество калий, което е 5 пъти повече отколкото съдържат бананите. Богати са на витамините А и С, които противодействат на образуването на пикочна киселина, но също така притежават по-голямо количество желязо, отколкото при повечето зеленчуци като лук, ряпа, моркови, репички и картофи. Съдържат още фолиева киселина, магнезий, мед и йод, а количеството на витамин С е повече от това в портокалите! Изключително богати са на пектин.

1514078Thinkstock/Guliver

Наред с ползите, които изброих до момента ягодите:

- предпазват кожата от ултравиолетовите лъчи
- изключително полезни са при анемия, подагра и ревматизъм
- плодът има антивирусен и антиканцерогенен ефект
- регулира кръвното налягане
- подобрява храносмилането
- против диабет
- за изгаряне на мазнини
- по време на бременност за здраво бебе
- за вечна младост
- подпомагат освобождаването от токсини
- подпомагат изхвърлянето на излишните течности от организма

В случай, че не страдате от алергия към тях – не се колебайте да минете поне за месец на ягодова диета, след което споделете с нас какви резултати с килограмите сте постигнали!

Ето и самата ягодова диета!

Купувайте си всеки по 1 килограм ягоди. Разпределете храненията по следния начин:

Закуска: 300 грама ягоди
2-ра закуска: 200 грама ягоди

Обяд: Зелена салата, репички, лук, рукола, домати; филе риба 120 грама или друг вид протеин; картофи или ориз за гарнитура

Следобедна закуска: 250 грама ягоди
2-ра закуска поне 2 часа преди вечеря: 250 грама ягоди

Вечеря: Зелена салата с репички + 1 яйце; Домати с моцарела и филия ръжен или от спелта хляб


Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април