Модни диети 2012: режим срещу хипертонията

Кръвното налягане може да се нормализира чрез правилно хранене
Модни диети 2012: режим срещу хипертонията

Добре, разбрахме се, че положението е пролетно и мнозина са мобилизирали всички налични сили във войната с килограмите (били последните реални или въображаеми). Нашата тактика в подобни кръстоносни походи не е хранителна инквизиция, а повече спорт и едно наум с менюто, но това не е универсално решение.

Неслучайно ви запознахме с цяла серия хранителни тенденции, идващи отвъд Океана и маркирани от списание Time. Всяка от тях може да бъде оръжието, с което да спечелите войната, при това с минимални поражения.

Последната книга от серията обаче е малко по-различна и популяризира хранителен режим, създаден да се бори срещу високото кръвно. Той е базиран на купища научни изследвания и е разработен по програма на Националния институт по здравеопазване в САЩ. Дори е провъзгласен за Диета на 2012 г. от властите, които са си поставили за цел детайлното разясняване на режима пред обществеността.

Следващата книга, която представяме, е окачествена като добър, независим опит в тази посока.

DASH DietThe DASH Diet Action Plan

Свободен превод: План за действие според изискванията на диетичните подходи за справяне с високото кръвно налягане

Автор: Марла Хелър

Издадена на: 12 септември 2011

Идеята: първо ще уточним, че Марла Хелър е дипломиран диетолог и експерт по хранене и твърдо подкрепя политиката на американската държава в борбата с наднорменото тегло и високото кръвно налягане. Авторката обаче смята, че т.нар. DASH диета (Dietary Approaches to Stop Hypertension – диетични подходи за преодоляване на хипертонията, букв. превод от англ. ез.) не се разяснява достатъчно добре и е недостъпна за хората.

Хелър е работила с един от "дизайнерите" на хранителния план и го препоръчва вече над 10 години. Това е втората й книга, посветена на DASH-режима, като първата от 2005 г. дори е преиздадена 2 години по-късно.

Самата диета е доста универсална и се счита за добре балансирана, тъй като е наистина разнообразна. В нея се залага на прием на зеленчуци и плодове, зърнени и бобови храни, нискомаслени млека и млечни продукти, нетлъсти месо и риба, ядки. Очаквано, храните, от които диетуващите следва да се въздържат, са силно преработените продукти, най-често с високо съдържание на мазнини и/или захар и сол, тлъстите меса, газираните напитки.

Режимът предлага примерни варианти с менюта за 28 дни, като калориите в тях варират, взависимост от пола и поставената лична цел.

DASH Diet"Планът за действие" на Марла Хелър дава съвсем подробни инструкции на хранене за същия период, но книгата й включва елементарни формули и инструменти за персонализиране на диетата. Авторката дава насоки за приготвяне на здравословни ястия и за хранене в офиса, в заведения или на път. В книгата има и рецепти, както и, типично по американски, списъци за здравословно пазаруване.

В отделна част са дадени конкретни съвети за отслабване и те засягат както храненето, така и движението. Хелър препоръчва минимум 60 минути физическа активност дневно, по възможност поне със средна интензивност, освен конкретни хранителни рестрикции.

Нашият коментар: високото кръвно налягане е много сериозен проблем и у нас, а личните ни наблюдения, макар и непредставителни, са, че това заболяване невинаги се третира адекватно. Освен това потърпевшите често го подценяват, а последствията могат да бъдат фатални.

Факт е, че правилният подход към храненето може да има положителен ефект върху кръвното налягане и дори да обезсмисли използването на медикаменти частично или напълно. Точно затова считаме, че DASH диетата е един от най-практичните режими на хранене напоследък.

Вярно е, че книгата на Марла Хелър е проамериканска, но също така ще отбележим, че основата на диетата може да се адаптира много лесно към българската кухня и хранителните навици у нас. Авторката предлага доста екзотични продукти и рецепти, които обаче с минимални усилия могат да бъдат преработени, при това вкусно.

Единственият недостатък на хранителния план е, че не е особено подходящ за физически активни хора, вероятно поради факта, че последните много по-рядко имат проблеми с кръвното. Въпреки това The DASH Diet Action Plan заслужава един прочит, макар и на английски. Цената й е около 14 долара без доставката.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Близнаци
22 май – 21 юни