Спрете с емоционалното хранене

7 стъпки към постигане на контрол
Спрете с емоционалното хранене

Искате да отслабнете, но всеки път диетата ви се проваля, защото когато някой ви ядоса определено имате нужда от парченце шоколад, сладолед или друга малка награда за сетивата.

Сценарий, който може да се разиграе и ако не си доспивате пълноценно, а имате твърде много ангажименти около работата, семейството, домакинството и децата. Навярно смятате, че тези малки награди си ги заслужавате и се успокоявате с мисълта, че после ще наваксате с още 10 минути кардио в залата или планирате да премахнете 200-300 калории, като вечеряте например – само салата.

Имайте предвид, че не става въпрос само за чиста математика и изчисление на калориите. Важно е всичко което слагате в устата да бъде правилно преценено и дори изяждайки малките награди да не ви създават чувство на вина, защото именно това проваля диетата ви!

Визията за това, че сте дебели и самообвинението само задълбочава проблемите ви и вместо да отслабвате, дори може да прибавите някой и друг килограм отгоре. Мислете за себе си, че сте слаби и със стройна фигура. Не превръщайте храненето като нещо важно, в което сте емоционално фокусирани и здравословната ви диета няма да се провали!

Предлагам ви 7 стъпки към постигането на цялостен и пълен контрол по отношение на храненето. в резултат ще започнете да правите разлика кога сте истински гладни и кога хапвате под въздействието на емоциите.

1562792Thinkstock/Guliver

1. Открийте причината за храненето

От изключителна важност е да имате отговор на въпроса "Защо ям? Наистина ли съм гладен/на?”. В този случай, ако имате четири хранения на ден с разпределено количество храна ще държите метаболизма и енергията си висока, няма да имате спад, който да ви подтикне да изядете първото нещо което ви попадне пред погледа, защото сте ядосани на колега, съпруга, детето или някой друг от прякото ви обкръжение. Ако не можете да се въздържите да не хапнете нищо, когато сте разстроени, то обезателно заложете на 1 домат, листо зелена салата, червена чушка или друг зеленчук, който бързо ще ви създаде усещането за ситост.

2. Намерете начин да се справите с обхваналото ви чувство без да ядете

Необходимо е да се научите да осмисляте емоциите и усещанията си като не обръщате внимание на потребността да си вземете нещо за похапване, за да се успокоите. Разгадайте емоционалното си състояние, което ще ви помогне значително по-успешно да се справите с проблема, вместо след като сте се нахранили да замените гнева с чувство на вина.

От помощ ще ви е, ако се обадите на приятел и поговорите. Разходете се и изпийте чаша вода. Мислете за разрешаването на проблемите, които ви тревожат в дългосрочен план.

3. Напомняйте си непрекъснато, че контролът е във ваши ръце

Ако сте решили да се поддадете на слабостите си, то при всяко едно положение ще ви е трудно да постигнете пълен контрол върху храненето. Спрете ли да заменяте застигналите ви чувства с храна, то ще си намерите рутинни процедури и методи, които ще ви помагат да държите контрола изцяло във ваши ръце.

1562815Thinkstock / Guliver

4. Изберете храни, които ви помагат

С риск да се повторя, но не мога да не го кажа отново: "Избягвайте бързите храни – намиращи се в опаковка!”. Залагайте на свежи плодове, зеленчуци, месо, птици, риба и добре подбрани въглехидрати. Избягвайте сандвичите, освен ако вие самите не сте си ги приготвили с пълноценен хляб с квас, а не с мая. Научете се да използвате киноа, амарант, кафяв, черен и червен ориз. Редовно се зареждайте със сурови семена и ядки. Пийте достатъчно вода!

5. Не саботирайте намеренията си с негативни мисли

Не се поддавайте на моментна слабост, защото ще се почувствате по-зле в последствие. Следвайте винаги и през цялото време отличната си мотивация за отлични резултати. Имайте предвид, че ако се справите с това предизвикателство ще съумеете да се откажете от всичко вредно, което сами причинявате на себе си като прекомерна употреба на алкохол, пушене на цигари, зависимост от сладко и подчинение на емоциите!

6. Награждавайте се с хубав филм или отдавна жадувана покупка

Спрете да приемате храната като награда. Ядете от необходимост, за да сте здрави, да имате енергия и да се чувствате комфротно в собственото си тяло. Награждавайте душата, а не тялото с любима спа процедура, с пътуване до жадувана дестинация, с хубава книга, филм и каквото още се сетите.

7. Разхождайте се често по улиците размишлявайки върху въпросите, които ви вълнуват

Безцелното шляене по улиците със сигурност може да подреди голяма част от мислите кръжащи в главата ви, което ще ви донесе и повече вътрешна хармония, въпреки обстоятелствата и заобикалящата ви действителност.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април