Защо нямам енергия?

Какви са вероятните причини и как да се преборите с тях
Защо нямам енергия?

Често ли ви се случва да се чувствате отпаднали и да не знаете на какво се дължи това? Без последователност в подредбата, ви представяме 7 потенциални "крадци на енергия" и начините за борба с тях.

Проблем 1: Обездвижване. Освен, че е вредно за здравето, заседяването за по-дълги периоди от време може да ви накара да се почувствате отпаднали, независимо, че процесът не ви коства кой знае колко енергия. Причината за това е, че тялото възприема по-продължителното отпускане като сигнал за сън.

Решение: Размърдайте се. Дори това да означава само да се протягате по-често. Най-добре е да си намирате поводи да ставате колкото се може по-често от бюрото или дивана. По-честите "почивки" от седене ще държат тялото ви нащрек.

 

Проблем 2: Обезводняване. Тялото ни е изградено от вода и има нужда от нея за осъществяването на всички вътрешни процеси, един от които е производството на енергия. Изключително много ежедневни "несгоди" се дължат на обезводняване, в това число и умората, честите пристъпи на главоболие и др.

Решение: Пийте вода. Не просто течности, а вода. Съществуват течности като кафето и алкохола, които са с диуретичен ефект. Те ви карат да губите повече вода, отколкото ви доставят.

 

Проблем 3: Шокови диети. Независимо от това, че слабите хора са по-енергични, диетите за рязко отслабване няма да ви помогнат да подобрите тонуса си, а дори напротив. Диети с под 1000 калории дневно, освен че могат да ви накарат да се чувствате изключително уморени, са в състояние да навредят и на здравето ви.

Решение: Отслабвайте здравословно и постепенно. Редуцирайте "боклуците" в менюто си, ограничете размера на порциите. Спортувайте и бъдете физически активни. Преценете режима си така, че да не сваляте повече от 1 кг. подкожни мазнини на седмица.

 

Проблем 4: Прекарване на продължително време в затворени помещения. Освен, че върви ръка за ръка със заседяването, затварянето у дома или в офиса за прекалено дълго води е свързано с липса на свеж въздух и естествена светлина. Това са сериозни предпоставки за възникването на умора.

Решение: Правете минимум една 10-минутна разходка на открито, по възможност в момента, когато се чувствате най-отпаднали. Дори и да няма слънце, излагането на естествена светлина ще ви ободри. Ако поради една или друга причина нямате възможност да излизате, прекарвайте десетте си минути до отворения прозорец и просто гледайте навън.

 

Проблем 5: Прекалено много захар на закуска. Типичните в днешно време закуски като банички, кроасани, препечени филийки със сладко и др. съдържат големи количества "бързи" въглехидрати, които причиняват рязко покачване на кръвната захар и първоначален прилив на енергия. За съжаление, в рамките на два часа след закуската глюкозата в кръвта ви спада също толкова рязко и резултатът от това е енергиен срив.

Решение: Намалете количеството въглехидрати в закуската си, като се стараете те да идват от непреработени, цели храни (плодове, зеленчуци, овесени ядки). Комбинирайте ги с източник на протеин (месо, яйца, млечни продукти), за да забавите допълнително усвояването им.

 

Проблем 6: Прекомерен стрес. Непрестанното притеснение води до нарушаване на хормоналната секреция, покачване на сърдечния ритъм и кръвното налягане, пренапрежение в мускулите.

Решение: Знаем, че е невъзможно да елиминираме стреса изцяло. Затова потърсете начин поне да го намалите. Притеснявайте се по-организирано. Заделете си време, в което да мислите за проблемите и евентуалните им решения. Насрочвайте посещенията при зъболекаря за сутринта и така няма да ви се налага да треперите по цял ден в очакване. Научете нови техники за дишане и отпускане.

 

Проблем 7: Претрениране. Редовните упражнения могат да допринесат за подобряването на тонуса ви, но ако системно прекалявате, рискувате да залитнете в обратна посока. Ежедневните високоинтензивни тренировки могат да поразят както енергийните равнища, така и имунитета ви.

Решение: Оставяйте си един ден за почивка между по-изтощителните тренировки. Това важи с особена сила за тези от вас, които бягат на много дълги разстояния или правят тренировки с тежести за цялото тяло с висок интензитет (над 75% от максимума за едно повторение).

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май