Наспивай се, господинчо!

Заради поколенията
Наспивай се, господинчо!

Недоспиването не е шега работа и не е нужно да боравиш с научни методи, за да го установиш с особена категоричност. Предимството на науката е, че когато се прави по коректния начин, тя може да ни даде увереност, че нещата, които ние си представяме, отговарят на реалността.

Преди десетина дни имахме възможността да разгледаме понаучному как липсата на достатъчно сън може да се отрази върху апетита и нивата на кръвна захар. Както се казва, злото никога не идва само, ами си води доста голяма компания. Този път камъните отлитат в градината на силния пол и това се случва благодарение на група учени от Университета в Южна Дания и едно тяхно изследване, което беше публикувано на 7 април тази година. То се провежда в периода между началото на 2008 и средата на 2011 и обхваща 953 млади, здрави и прави датчани.

Всеки един от мъжете предоставя проби от кръв и сперма, преминава медицински преглед и попълва въпросник, целящ да оцени съня му през изминалия месец. Резултатите са доста красноречиви и сочат, че при нощните птици и господата, страдащи от безсъние, броят на сперматозоидите е средно с 29% по-малък, отколкото при спящите нормално и продължително.

Установено е, също така, че мъжете с нездравословни сънни навици се отличават с по-малки тестиси от онези, които редовно спят между 7 и 9 часа нощем. Учените не са уверени дали тази особеност се дължи на липсата на достатъчно сън и дали тя може да има ефект върху мъжката плодовитост, но срамният факт е налице. Сигурно е обаче, че заниженият брой сперматозоиди предопределя репродуктивните способности, а този показател явно се влияе от съня, поне ако се доверим на резултатите от изследването.

Въпреки че това е първото по рода си изпитване, което прави директна съпоставка между навиците на сън и плодовитостта, то не е единственото, разглеждащо връзката между възстановяването и секса, като цяло. Преди няколко години Чикагският университет установява, че младежи, които само в продължение на седмица спят 5 или по-малко часа, страдат от силно занижени нива на тестостерон (с 15%) в сравнение с отпочиналите си връстници. Сигурно знаете, че този хормон е важен не само за либидото, но и за силата, мускулния растеж, производството на червени кръвни клетки, мисловната концентрация, разпределението на мазнините в тялото и... броя на сперматозоидите.

В този смисъл може да се каже, че ако искате да си осигурите малко по-добро здраве без да си мръднете пръста, просто се погрижете да спите повече или поне по-качествено. А ако не ви пука за собственото ви здраве, направете го за децата си.

Знаем, че една от причините да се лишавате от сън се нарича фейсбук. Направете престоя си там една идея по-здравословен, като харесате фен-страницата ни.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май