От записките на баба: смрадлика

Едно универсално лекарство от народната медицина
От записките на баба: смрадлика

Смрадлика, тетра, кукуч, или горска дъбовина, е наименованието на билка, позната на бабите ни, на техните баби и прабаби, но използвана и в съвремието за лечение на различни болести.

Растението сotinus coggygria е разпространено под формата на храст или дърво. В медицината и при направата на козметични продукти се взимат неговите листа.

Тетрата се използва най-вече заради своето затягащо, противовъзпалително и кръвоспиращо действие. Прилага се още при лечението на разширени вени и проблеми с пикочно-половата система, против зъбобол и астматични проблеми. Като козметично средство е ефикасна за премахването на гъбични инфекции, обриви и акне.

Тъй като спомага на бързото зарастване на всякакъв вид рани, смрадликата може да участва като алтернативно медицинско средство при възстановяване след оперативна намеса или раждане.

Кои са веществата, превръщащи това растение в универсален лечител и идеален козметичен продукт? Полезните си ефекти то дължи най-напред на съдържащите се в него танини. Те се наричат още дъбилни вещества и се прилагат главно като затягащи (астрингентни) средства заради уплътняващото си действие върху тъканите и кръвоносните съдове. При съприкосновение с кожата образуват върху горния й слой защитна мембрана, която я предпазва от различни видове дразнения.

В състава на танините влиза и веществото галова киселина, която се образува при взаимодействие им с вода. Тази киселина има свойството да се бори с вирусите и гъбичните инфекции. Тя е мощен антиоксидант и се изполва при терапията на различни видове дихателни болести, като астма и ринит. (При такива заболявания, смрадликата се прилага под формата на гаргара). От друга страна, галовата киселина също участва непряко като астрингент, тъй като успешно затяга тъканите и действа кръвосъсирващо.

Т.нар. горска дъбовина се използа като лекарство за горепосочените болести предимно вътрешно, под формата на чай, или за инхалации. За антисептично действие или противодействие на кожни проблеми, тя се прилага външно, под формата на промивка или водна баня. За затягане на венците, успокояване на болки в зъбите, се приготвят гаргари. Смрадликата може да откриете и под формата на етерично масло, което действа противовъзпалително и антибактериално.

В съвремието, вследствие развитието на медицината, ползотворният ефект на билките е позабравен. Но нека не пропускаме, че познаването им може да се окаже наистина полезно, особено, ако най-близката болница или поликлиника се намират на километри от нас. Спомнете си, че някога, а и до ден-днешен, някои от тези растения са спасявали и погубвали животи...

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май