Сънят, без който не можем

Прави ни по-здрави, по-щастливи и по-концентрирани
Сънят, без който не можем

Две нощи поред се мятаме в леглото като луди крави. Ужасно е! Знаем, че жестокото ни безсъние е само временно състояние. Искрено вярваме и се надяваме, че то ще мине скоро. Но... това не ни кара да се чувстваме по-добре. Нито облекчава чувството на умора, което буквално се е пропило в клепачите на очите ни.

В такива моменти си даваме сметка колко важен е добрият сън. И, че липсата му наистина има потенциал да влоши качеството на живот. Както и да се отрази твърде неблагоприятно върху здравето ни.

Нека по този повод, заедно с вас, си припомним кои са най-хубавите неща, които се случват, докато спим:

  • Да, тогава се извършват един милион маневри в тялото. Обаче, от всички тях, имаме безспорен фаворит. А именно – намаляването на производството на кортизол, който е един от хормоните на стреса.

    Това е причината сутринта да се чувстваме много по-спокойни и да се радваме на нормално кръвно налягане.

  • Адекватната почивка съдейства и за регулиране на стабилни нива на кръвната захар. С което значително се понижава риска от диабет.

  • Намалява щетите от дейността на двама големи разбойника, които често действат в екип – Грелин & Лептин, добре известни като хормони на глада. Резултатът: води до по-малък риск от нерегламентирано напълняване.

  • Когато сме отпочинали, сме по-концентирани, по-продуктивни и помним по-лесно. Пишем по-хубаво =)

  • Сънят е приятел на имунната система, помага й да отговаря на атаките на вируси на настинки и грип. Другар е и в спортната ни програма.

  • Подобрява и освежава външния вид, като намалява образуването на бръчки по лицето и врата. Това е така, защото когато спим, мускулите на лицето се съкращават по-малко...

Както може да се досетите сами, споменаваме само една съвсем малка част от прекрасните подаръци, които сънят ни прави всяка вечер. Но няма как да ги изброим всички. Ала вие ги усещате, нали? Всяка сутрин, когато широоооко отваряте очи.

Така че: възползвайте се от времето за почивка пълноценно! И се борете с безсънието на всички равнища. Както правим ние... тук =)

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април