13 храни, богати на антиоксиданти (II част)

13 храни, богати на антиоксиданти (II част)

Още по темата

Антиоксидантите са важни за тялото ни, защото те изхвърлят тоскините от организма ни и ни помагат да сме по-здрави. Тези храни са подбрани от известния диетолог Кери Гласман. Тези храни са разделени на 5 стъпки. Тя е изготвила скала, по която оценява храните. По тази скала 3000 точки са препоръчителната дневна доза антиоксиданти. Сега ви представяме втората част на храните, които са богати на антиоксиданти.

3. Укрепят тялото ви.

Боб. Той е пълен с фитохимикали, които спират разрушаването на клетки и появяването на ракови заболявания. Според изследване на американския антираков съюз, бобът е една от храните, която намалява вероятността от това заболяване. По таблицата на Гласман бобът сърибра 7800 точки.
1356409Thinkstock / Guliver
Сушени сливи. Тези сушени плодове съдържат витамин К и борон, съставки, които са необходими за здрави кости. По таблицата 3 сушени сливи събират 1900 точки.
1356408sxc.hu
4. Помагат на сърцето.

Череши. Учените от университета в Мичиган са установили, че антоцианина в черешите намалява коремните мазнини и холестерола в тялото. 1 купа с череши печели 3500 точки.
1356411
Тъмен шоколад. Той е богат а фаваноиди, кои намаляват холестерола и регулират нивото на кръвната захар. По скалата на Гласман 1 шоколад печели 6000 точки.
1356407
5. Стимулират мозъка.

Боровинки. Те подобряват паметта и концентрацията. Също така боровинките намаляват възпаленията в цялото тяло и намаляват процеса на стареене на тялото. По таблицата на Гласман те събират  9700 точки за 1 чаша.
1356410sxc.hu
Канела. Учените от университета в Мичиган са доказали, че канелата намалява с 50% вероятността от поява на болеста на Алцхаймер. 1 супена лъжица канела събира 7000 точки по скалата за наличие на антиоксиданти.

1356406inm

Вижте още: 6 болки, които не трябва да пренебрегвате.

Вижте още: 10 правила на здравословния живот.

Вижте още: Смехът подпомага работата на мозъка.

Вижте още: Ходенето развива креативността.

Прочетете още: 10 факта за здравословното хранене.

Ако тази статия ви е харесала, дайте един лайк на страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/FitWell.bg?fref=ts

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април