5 признака, че страдате от ниско ниво на тестостерон

Дами, вземете мерки на време!
5 признака, че страдате от ниско ниво на тестостерон

Мъжкият хормон тестостерон се синтезира и от двата пола, но се различава по своята концентрация и въздействие върху организма както при мъжете, така и при жените. При мъжете той се отделя от тестисите, а при жените от яйчниците и надбъбречните жлези.

Нивата му могат да се променят при различни обстоятелства, което да доведе до дисбаланс в организма при жените. Причината за възникване на дефицит на тестостерон в тялото най-често се дължи на употребата на противозачатъчни, антидепресанти, но също така може да се причини и от стрес.

Ниският тестостерон при жените води до намалени енергийни нива, ниско либидо и дори загуба на чувство за благосъстояние, освен това покачва теглото и намалява способността да тялото да натрупва мускулна маса.

В случай, че страдате от диабет тип 2 е два пъти по-вероятно да страдате от нисък тестостерон. Ниският тестостерон се свързва с инсулинова резистентност, което означава, че тялото използва инсулина по-неефективно. Това води до повишаване на кръвната захар и мазнините, което причинява диабет. В случай, че страдате от диабет е изключително важно да следите нивата си на тестостерон!

Предлагам ви 5 признака, които ще ви подскажат, че вероятно страдате от ниско ниво на тестостерон в организма.

1548274Thinkstock/Guliver

Желанието ви за секс е сведено до минимум

Ниските нива на тестостерон влияят пряко върху сексуалното желание и също така върху изпитването на удоволствие по време на сексуален контакт. Според някои последни проучвания броя на жените страдащи от занижени нива на хормона нараства и то във възраст между 20 и 50 години.

Не можете да отслабнете

1548090Thinkstock/Guliver

Борите се да отслабнете повече от месеци, а обиколката на талията ви изобщо не намалява! Не само това, но е твърде вероятно да спортувате редовно и да се храните доста икономично, но въпреки това не мърдате нито с грам надолу. Тестостеронът помага за регулиране баланса между мускули и мазнини в организма. Липсата на хормона нарушава този баланс в полза на мазнините и осуетява усилията ви да изградите мускулна маса. 

Непрекъснато се чувствате се изморени

1548091Thinkstock/Guliver

Абсолютно нормално е да страдате от хронична умора, ако имате ниски нива на тестостерон в организма. Не само това, но ще имате и колебания на енергията. В началото на деня ще се радвате на добра енергия и малко преди обяд ще се чувствате така сякаш валяк е минал през вас. Още по-осезателно ще изпитвате умора по време на тренировка. Нуждата от кофеини други възбудители ще нарасне многократно. Вероятността активността ви да спадне е изключително голяма!

Чувствате се депресирани и неоснователно тревожни

Според последните проучвания проведени от учени е доказана връзката между депресиите и ниското ниво на тестостерон в организма на жената. В проучването на жени на възраст между 25-46 години, тези които са с били по-нисък тестостерон са показали склонност към развиване на депресия. Според друго изследване, жените страдащи дълго време от недостиг на тестостерон са често по-тревожни и по-депресирани.

Слабо ръкостискане

1548093Thinkstock / Guliver

Според последните проучвания допълнителен признак за ниско ниво на тестостерон са косопад както и възникването на остеопороза и ниска костна плътност. От изключително значение е да се поддържа хормоналният баланс.

В случай, че забележите дори само няколко от изброените по-горе признаци е необходимо да потърсите консултация със специалист.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април