7 причини да пиете бира

В лечебна доза!
7 причини да пиете бира

Шведско проучване установи, че бирата може да пази ефективно сърцето.

Проучването, публикувано в Scandinavian Journal of Primary Health Care, проследили в продължение на 50 години 1500 жени, които употребявали бира, вино и спиртни напитки и последвалата поява на инфаркти, инсулти, диабет и рак.

До края на проучването жените, които са приемали умерено количество бира, което според изследователите  е веднъж или два пъти седмично - е по-малко вероятно да получат инфаркт в сравнение с останалите дами, които пият друг алкохол и са пълни въздържателки.

"Това изследване показва, че когато се консумира няколко пъти седмично бира, може да се намали значително риска от сърдечно-съдови заболявания, отколкото например виното", твърди Andrea Giancoli, който е сертифициран диетолог в L.A. и любител на бирата.

Интересен е фактът, че гръцките учени от Harokopio University излязоха с резултати от проведено от тях проучване през 2013 година, според което бирата увеличава гъвкавостта на артериите, което е сериозна предпоставка за предпазване от инфаркт или инсулт.

1580400Thinkstock/Guliver

През 2011 година в European Journal of Epidemiology бе публикувана статия, според която бирата е почти наравно по ползи за здравето. Заедно с виното са отлична превенция срещу сърдечно-съдови заболявания. Виното, като че ли отстъпва преднината според тази статия, тъй като защитата му е с цели 31% при 21 грама на ден, а на бирата 42% защита при 43 грама на ден.

Тайната за здравословните ползи на освежаващата напитка се крие в употребата на малко количество всеки ден, защото ако изпиете наведнъж дажбите от цялата седмица, рискувате дори да навредите на здравето си.

Дори и да сте твърди любители на виното ви предлагам 7 причини, заради които понякога можете да се насладите на чаша хубава бира.


1. Намалява риска от образуване на камъни в бъбреците

От една страна този факт се дължи на 93% вода. Освен това с пиенето на бира успешно можете да хидратирате тялото си, но в същото време да постигнете и отличен диуретичен ефект. Може би на това се дължи, че любителите на бира имат нисък риск от образуване на камъни в бъбреците. Съществуват и редица спекулации, че хмелът може да забави загубата на калций от костите, който е пряко свързан с образуването на камъни в бъбреците.

В анализ от 2013 година учените от Brigham и Women's Hospital в Boston открили, че жените които употребяват редовно бира имат с 41% по-нисък риск от развитие на камъни в бъбреците.
Избирайте светло пиво!

2. Бирата може да допринесе за здравината на костите

Според проучванията проведени в тази област е установено, че ортосилициевата киселина, може да укрепи скелета. От University of California установили, че бирата е източник на диетичен силиций, който помага за формиране и поддържане здравината на костите. Според проучването 2 бири могат да осигурят толкова, колкото 30 милиграма хранително вещество. Друго по-ранно проучване показва, че мъжете и жените в менопауза, които пият от 1 до 2 питиета на ден са имали по-голяма костна минерална плътност в бедрата и гръбнака, отколкото въздържателите. По-светлите бири притежават повече силициев диоксид, отколкото по-тъмното пиво.

1580399Thinkstock/Guliver

3. Пиячите на бира имат по-нисък риск от диабет тип 2

Причината се крие във факта , че бирата увеличава работата на жлъчката, която може да ни помогне по-ефективно да се справим с храносмилането на мазни храни.

В проучване от 2011 година проведено от Harvard School of Public Health, мъжете на средна възраст, които покачват употребата на бира например с 1-2 чаши бира на ден, намаляват 25% риска за диабет тип 2.

4. Намалява нивата на лошият холестерол

Умерената употреба на бира води до чувствително намаляване на лошите нива на холестерол в кръвта, сочи испанско проучване, благодарение на съдържащите се в нея бета-глюкани. Вид разтворими фибри, които водят до трайно понижаване на нивата на холестерол. Тъмните бири могат да съдърат до 3.5 грама разтворими фибри на литър и в светлите съдържат до 2 грама.

5. Богата е на хранителни вещества

Бирата съдържа калций, магнезий, селен, фосфор, йод, калий и витамини от групата В – В6, В12 и фолиева киселина. Редовната употреба на бира от възрастни води до значително покачване на витамин В12, което превръща тази напитка в един от малкото растителни източници на този важен хранителен елемент.

6. Бирата може да предотврати щетите от слънцето

Благодарение на съдържащите се фитонутриенти в ечемика и хмела, бирата е богата на ферулинова киселина. Това съединение е мощен антиоксидант, който се усвоява изключително лесно от организма.

7. Носи наслада на небцето и да намалите нивата на стрес

И не на последно място бирата носи наслада на небцето и сетивата. С чаша бира можете да снемете напрежението натрупано през деня. Важното в случая е да остане само 1 чаша от 330 милилитра.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април