Засейте си свежи подправки!

Билкова градина на балкона за по-добро здраве
Засейте си свежи подправки!

Засейте си свежи подправки на балкона и внесете повече свежест и благоухание в ежедневието си!

Няма нищо по-хубаво от това да можете сами да отглеждате свежи подправки, които да поливате с вода и обгрижвате с много любов. Изключително вкусни и полезни, независимо дали ще ги прибавяте към приготвените от вас ястия или възнамерявате да ги използвате към пресни салати, смутита или просто да ги сушите за зимата.

Необходими са ви само почва, семена или готов разсад и саксии. Заложете на подправките, които най-много обичате! Имате избор сред: копър, магданоз, босилек, розмарин и други.

Изберете най-подходящото място с естествена светлина

Ако живеете в апартамент и не разполагате с голям балкон, то спокойно можете да разположите саксиите с подправки на някой от первазите на прозорците в апартамента. Най-подходящ е този в кухнята, тъй като ще ви бъде изключително удобно да си берете свежа продукция докато приготвяте салати, дресинги или вкусни гозби. Удачен вариант е също да използвате специални цветарници, на които да подредите саксиите с подправки.

Семена или разсад

В случай, че досега никога не сте засаждали свежи билки и подправки, то може би е по-удачно да заложите на вече готов разсад, който можете да си закупите от специализираните магазини, но можете да откриете такива и по пазарите при производителите на разсад. Имайте предвид, че при самото засаждане на готов разсад растението ще има нужда от много вода докато се хване, но след това не трябва да се полива и да бъде на слънце поне два дни! В случай, че използвате семена – сложете почва в саксията и направете с помощта на пръста си улей, в който да поставите семената, след което леко ги покривате с почвата и поливате обилно. Поставете саксията със семена на пряко слънце. Поливайте всяка вечер.

1516674inm.com

Подходящият вид и размер на саксиите

Има много видове саксии за отглеждане на подправки. Съветвам ви да изберете тези, които ви харесват най-много на външен вид. Можете да използвате хромирани цветни кутии, глинени, но също така и пластмасови. В случая е необходимо да има дупки на дъното на саксиите, за правилен дренаж. Другото важно нещо, с което трябва да се съобразите е размера на саксиите, особено ако използвате готов разсад. Твърде голямата саксия не е за препоръчване, поне докато не се разраснат достатъчно посадените от вас подправки.

Използвайте подходящата почва за заземяване на подправките

Ако искате, можете да добавите хидрогранули на дъното на саксията, за да се получи добър дренаж, но също така ще ви свършат работа и малки по размер камъчета. След това попълнете с две трети почва, направете дупка ако използвате разсад и попълнете с пръст и полейте обилно. Ако използвате семена, оставете четири пръста празно пространство до ръба на саксията, за да може когато поникнат семената да допълните с още прясна почва.

Използвайте готовите пресни подправките

Не се страхувайте да използвате пресните подправки, тъй като по този начин ще стимулирате растежа им. Те няма да са в добър разцвет, ако ги употребявате рядко! Не ги късайте, използвайте ножица, за да не нараните корените. Правилото за поливане е - горните няколко сантиметра от почвата да е суха.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април