Джоджен

Билка със славни ползи за здравето!
Джоджен

Джодженът е билка и подправка със славно минало, но с още по-славни ползи за здравето. Присъствието му в редица традиционни за българската кухня ястия го подреждат сред фаворитите заедно с чубрица, риган и магданоз.

Сигурна съм, че няма домакинство в България, което да не разполага с ароматната билка, ако не за друго, то поне като подправка към боб яхния, леща, супи, агнешко и всякакъв друг вид ястия.

Спомням си от дете, че освен като подправка в гозбите, баба го използваше и с най-различни лечебни цели.

Но преди да ви запозная с приложението му ще ви споделя неговото съдържание:

В химичния състав на подправката се откриват витамини, А, В6, С, К, тиамин, ниацин и рибофлавин, микроелементи калций, желязо, магнезий, фосфор, селен, мед и манган. В джодженът се съдържат още валин, аланин, серин, изолевцин, троптофан, глатаминова и аспарагинова киселина, както и голямо количество ароматни масла, сред които ментол. В 100 грама от билката се съдържа 71.62 въглехидрати, 8.98 грама белтъчини, 4.24 грама мазнини и 335 калории.

Редица изследвания на учени доказват, че неговото етерично масло има противогъбичен ефект и действа успокояващо. Билката е популярна със своите антиоксидантни свойства, които унищожават свободните радикали в организма и ни предпазват от натрупване на токсини. Спокойно можем да кажем за джоджена, че е суперподправка със суперсили!

С най-ароматен и силен вкус е диворастящият джоджен, който вирее добре на влажни почви и гористи терени. Но дори и култивираното растение притежава запомнящ се аромат, вкус и ползи за здравето.

Джодженът е отлично средство за успокоение на всякакъв вид чревни неразположения и нормализира храносмилането. Увеличава апетита, но същевременно с това намалява киселинността в стомаха. Отвара от пресни листа или чай от сушен джоджен може да ви помогне още при:

- разстройство
- гадене и повръщане
- подуване на корема
- колит
- болки в стомаха и корема
- ентероколит

Чаят от пресни листа джоджен е изключително подходящ за чревни спазми и диария при малки деца и бебета.

1512598Thinkstock/Guliver


Необходими съставки: 1 чаена лъжица джоджен - сушен или пресен се слага в 200 милилитра вряща вода. Държите запарката не повече от 3 минути. След това прецеждате чая. Изчаквате да изстине и давате по една чаена лъжичка 2 – 3 пъти дневно на малкото дете или бебе.

По този начин ще облекчите болките и неразположението в стомаха. Тази рецепта е стар лек против колики, препоръчван от народната медицина. Единственият му недостатък при превишаване на дозата е, че действа запичащо.

Джодженът е добро средство още:

- при бодежи в сърдечната област
- разширява кръвоносните съдове
- действа отлично при продстуди
- ефикасно средство при жлъчни и чернодробни заболявания
- има стимулиращ ефект и е отличен начин да се справите с преумората, независимо дали е физическа или умствена

Подходящ е за употреба от хора, които страдат от хемороиди. Намалява нивото на стрес в организма, което го превръща в отлично обезболяващо средство и при главоболие.

Според повечето проведени изследвания чаят от джоджен е много полезен за жени, които страдат от хормонални нарушения. Този хормонален дисбаланс може да причини и козметични проблеми като натрупване на мастни депа под кожата и прекомерно окосмяване. Не случайно билката има славата и на добро средство срещу прекомерно окосмяване. 

При възпаление на венците, зъбобол и болки в гърлото. Използвайте чай от джоджен за жабурене или гаргара. Външно може да се използва и за инхалации при възпаление на горните дихателни пътища.

Компресът от пресен джоджен помага срещу натъртвания, циреи или друг вид кожни обриви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април