Айенгар йога срещу артрит

Съдейства за по-бързото справяне с болката, според направено наскоро изследване
Айенгар йога срещу артрит

Добрите новини днес са свързани с древната индийска практика или по-скоро с една нейна разновидност – т. нар. айенгар йога. Оказва се, че последната има потенциал да облекчава болката при ревматоиден артрит.

Той е състояние, при което в тялото настъпват ставни деформации, предшествани от различни симптоми – умора, отпадналост и други.

Лошото е, че, за разлика от остеопорозата, при която минералната плътност на костите намалява с течение на времето, тук говорим за автоимунно заболяване, което може да наруши нормалните функции на цялото тяло. И, за съжаление, не подлежи на трайно лечение...

Освен различни видове медикаменти, на хората, които страдат от ревматоиден артрит, се препоръчват умерена физическа дейност, както и индивидуално изготвен комплекс от рехабилитационни терапии.

Съвсем скоро пък американско изследване установи, че редовната практика по айенгар вероятно също би могла да помогне на страдащите...

Експериментът

В него се включили 11 жени, болни от артрит. В продължение на шест седмици дамите посещавали курсове по йога.

Едновременно с това, била наблюдавана и контролна група от 15 участнички, спазващи досегашния си начин на живот. Резултатът: при айенгар-практикуващите било отчетено подобрение в цялостното им физическо състояние, докато при жените от контролната група положението останало същото.

Важно е да се спомене обаче, че не била установена промяна в степента на болката. Просто участничките от първия екип започнали по-бързо да се справят с неприятните усещания.

Специалистите обясняват още, че шест седмици са твърде малък период за крайни изводи и заключения. Затова не бързат да тръбят, че йога е безапелационен лек срещу артрит... Но възнамеряват да продължат с проучванията, защото вярват, че същите ще бъдат ползотворни. 

Пожелаваме им успех и се надяваме, че скоро ще ни изненадат с още някоя хубава йога вест. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май