Няколко сериозни причини да обичаме пранаяма

О, да! Дихателната практика в йога ни помага в много направления
Няколко сериозни причини да обичаме пранаяма
inm

Нека забравим за момент асаните и медитацията и се съсредоточим върху една често подценявана практика в йога – т. нар. пранаяма.

На много места, в различни фитнес зали, тя често се изпълнява заедно с останалите упражнения, а не се преподава като отделна система. Факт. Търсейки масовост, повечето клубове наблягат най-вече върху "физкултурния" аспект на йога и не обръщат специално внимание на техниките, свързани с усвояването на дълбоко дишане. Същите обаче са изключително важни, така че в никакъв случай не трябва да им се обръща гръб, защото ето какво най-малко могат да направят те за нас:

- Чрез пранаяма бързо можем да възвърнем вътрешното си равновесие и да се снабдим с енергия, в случаите, в които тонусът ни рязко пада под нулата и с нищо друго не може да му се помогне. За целта се прилагат различни техники, които не отнемат много време за изпълнение, а са изключително ефикасни. В дългосрочен план, редовната практика има потенциал да пребори сериозни проблеми като безсъние и депресия, както и да подобри умението ни да се фокусираме и цялостното ни себеусещане.

- От друга страна, пранаяма създава добра основа за последващи (успешни) опити в медитацията. И двете наблягат върху концентрацията, отдадеността и присъствието. Именно чрез съсредоточване върху процеса на дишане успяваме да насочим съзнанието си в правилната посока и да освободим ума си от излишното.

- Но най-готиното е, че чрез дихателната практика можем да си починем качествено от асаните, защото, да, и в йога почивката е задължителна. Спирайки на едно място и установявайки контрол върху дишането си, преминаваме на едно по-високо и осъзнато равнище в заниманията си по йога. И този прогрес се усеща, повярвайте.

В духа на всичко казано, нека ви попитаме: на вас как ви се отразява пранаяма и колко често намирате време за нея. Ще се радваме, ако дойдете да си поговорим надълго и нашироко по темата, защото, освен изключително обширна, тя е и много, много интересна. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април