Домашен слънцезащитен крем

Лесна, ефикасна и изцяло натурална рецепта против вредните UV лъчи
Домашен слънцезащитен крем

Много от слънцезащитните продукти съдържат сложни химикали, които не са толкова безопасни, колкото си мислите. От друга страна, дори и да не подозирате, много от натуралните продукти съдържат защитен фактор.

Например...

Бадемово масло – SPF около 5

Масло от малинови семена - SPF 25 – 50
Масло от семена на морков – SPF 35-40
Кокосово масло – SPF 4-6
Масло от ший – SPF 4-6
Соево масло - SPF 10
Масло от авокадо – SPF 4-10

1535000Thinkstock/Guliver

Комбинирането на съставки с естествена UV защита е безвредно за кожата. А и домашно приготвеният крем е с ясен произход и не съдържа токсични химикали. Освен да защитят, тези съставки ще омекотят и хидратират кожата ви.

Ето една лесна примерна рецепта за слънцезащитен крем:
½ чаена чаша бадемово масло
¼ чаена чаша кокосово масло
¼ чаена чаша пчелен восък
1 ½ супени лъжици масло от малинови семена
½ супена лъжица масло от ший

1535004Thinkstock/Guliver

В дълбок съд сипете вода и я сложете на котлона. Щом водата закипи, сложете друг съд вътре, в който да смесите съставките. Прибавете както следва: първо пчелния восък, след това кокосовото масло, после маслата от ший и бадем и най-накрая, малко преди да прекратите приготвянето на водна баня, сложете и маслото от малинови семена. След като прибавите и последния компонент, свалете съда от парата и разлейте в стъклени бурканчета. Необходимо е разтопяването да извършвате на максимално ниска температура, за да не загубите ценните качества на маслата.

Добре е съдът, в който се смесват съставките, да е керамичен или от неръждаема стомана. Важно е да бъркате непрекъснато с дървена лъжица, за да се смесят добре компонентите. Използвайте като обикновен слънцезащитен продукт. Можете да съхранявате до 6 месеца в хладилник.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април