Домашна лютеница

Нирвана и катарзис в бурканче!
Домашна лютеница

Бързо започвайте да си признавате колко много обичате лютеница! А сега бързо си признайте кога за последно си приготвихте лютеница сами! Никога?! Това е печален и срамен факт. Дядо ми обичаше да казва, че човек се става едва, когато сам си направиш лютеница и след това ядеш от нея. Всъщност, никога не е казвал подобно нещо, но пък така звучи къде-къде по-мъдро и авторитетно. Казвам ви го аз, защото съвсем наскоро приготвих първата си лютеница, после ядох и плаках, и пак ядох, и пак плаках, и накрая се чувствах като прероден. Това, мили мои, се нарича лютеничен катарзис, лютеничена нирвана дори.

Много е важно да разберете, че тези състояния не могат да бъдат постигнати чрез купешки хранителни продукти, наркотици, алкохол или метафизични опити от каквото и да било естество. Затова, взимате най-големия казан, до който можете да се докопате и...

Добре, добре, преди да сте се стигнали до кръстчето горе, вдясно, бързам да уточня, че направата на настоящия кондимент е напълно осъществима в домашни условия и по никакъв начин не включва палене на огън, смрад, ужас, безумие, истерия, потрес или каквото там стандартно асоциирате с домашната лютеница. Все пак сме съвременни хора и ще действаме съ-вре-мен-но! Чрез най-обикновена готварска печка и още по-обикновена тава.

Но преди да стигнем до тях, трябва да извървим кратък път, който е застлан с някои семпли, но крайно необходими продукти като:

  • 2 кг домати (най-добре заложете на консервния тип, известен още като рома, който се слави със inm.comсравнително ниското си водно съдържание)

  • 1 кг червени чушки

  • 4-5 големи глави лук

  • 1 чаена чаша зехтин (нека да е студено-пресован, моля)

  • 3-4-5, или колкото там намерите за добре, моркова

  • 3-4-5, сещате се, скилидки чесън, нали...

  • 3 чаени лъжички сол

  • 1 чаена лъжичка кафява захар

  • риган или друга любима ваша зелена подправка на вкус

  • черен пипер на вкус

Необходими електроуреди:

  • Печка, както вече обясних, електрическа

  • Пасатор или блендер

Методологически насоки и наставления:

Очевидно е, че чушките няма да се изчистят сами. Направете го вие. След това ги нарежете на едри парчета, които заминават в най-голямата тава, която можете да си осигурите и, естествено, да поберете във фурната.

В тенджера кипнете вода, в която следва да бланширате леко доматите (или доматиту, взависимост от това в какво са ви накарали да вярвате като малки). За целта с тънък и остър нож направете малко кръстче на "дупето" на всяко доматче и после приютете плодовете (да, плодове са!) във врящата вода за около минута. Това ще ги направи напълно податливи на обелване, което няма да стане само, сещате се. Белите, почиствате и на едри парчета в тавата. С морковите и лука постъпвате по подобен начин, като пропускате момента с бланширането. Всичко останало постъпва в тавата с избрана от вас скорост и в предпочитан от вас вид.

inm.comМеждувременно фурната се е загряла до 220º по шведския ви чичо Андерс Целзий. Това, ако сте се сетили да я включите. В противен случай ще ви се наложи да чакате. Чакайте сега, хак да ви е...

...оп, готово. Нахлувайте с тавата и оттук-нататък работата ви е да чакате още. Около 2-3-4 часа. И периодично да разбърквате с нетърпение. Крайната цел е всичката вода, която ще пуснат зеленчуците и плодовете (!!!), да се изпари. Когато това стане, вадите тавата и скачате в нея с пасатора. Ако не разполагате с такъв, ще трябва да прибегнете до блендера, където следва да изсипете цялото обезводнено съдържание. Следва мелене до най-апетитна за вас консистенция. Смляното се прехвърля в буркани, които от своя страна отиват за много кратка стерилизация (около 5 минути) в тенджера на котлона. Очаквайте да ви "излязат" около 5-7 малки бурканчета. След обработката, поставяте да се охладят с капачката надолу.

А след това не забравяйте да предупредите "Ръководство на въздушното движение", че ще прелитате ниско и стремително, но ще светите ярко.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 1
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 1
    от Не е посочен | 11.09.2012 | 15:06
    Оспорвам тази,рецепта,въпреки старанието,на домакина.Лютеница,без печени патлиджани,печени червени чушки и всичко останало,не ми я хвалете!!!!!

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май