Вкусните новини днес: тиквеното семе

От тиквата се правят каляски, но и вълшебни семена
Вкусните новини днес: тиквеното семе

Признаваме си, че докато творяхме този материал, бяхме на ръба на изкушението да се снабдим с пакетче тиквено семе и ... Да започнем да го люпим ожесточено пред монитора ;) Разбира се, възпряхме се от благоприличие, но това само засили обсесията ни към любимите семена.

Обаче, как да не се влюбиш в тези малки, зелени сладури, със златиста обвивка? Не, абсолютно невъзможно е, повярвайте ни.

Никак не е случайно, че те били обредна храна на индианските племена в Северна Америка, които ги тачели заради многобройните им хранителни и здравословни качества. В Европа пък тиквеното семе било донесено от европейските пътешественици, които си умирали от кеф да "обират" суперхраните на Новия свят.

Въпреки че се срещат в кулинарията на редица страни, "децата" на тиквата имат наистина осезаемо присъствие в мексиканската кухня, а днес водещите производители на вкусните семена са САЩ, Мексико (по обясними причини), Индия и Китай.

Вкусните новини днес: тиквеното семе inm.comЗащо обаче са толкова известни тези разбойници? Ами, да започнем оттам, че съдържат цял екип от ценни минерали, като все пак в тях може да откриете най-много манган и магнезий. Също така, семената на тиквата са чудесен източник на растителен протеин, фосфор, цинк, желязо, както и на витамин К.

Освен това, те могат да се похвалят и с добро съдържание на фитостероли – съединения, които се срещат най-вече в растителните мазнини – ядки, смена и т.н. Смята се, че, поради своята, сходна с тази на холестерола, структура, те имат свойството да редуцират серумния холестерол (онзи, който циркулира в тялото ни), да подобряват имунитета, както и да понижават риска от някои видове ракови заболявания.

Бонус: притежават антивъзпалителни свойства, което ги прави много добра храна при заболявания като артрит и ревматизъм. Освен това, учени доказаха, че редовната консумация на тиквено семе подобрява потентността при мъжете.

Основният им недостатък е, че са наистина доста калорични – в 100 грама тиквено семе с обвивката има около 449 калории, а в същото количество без обвивка - 559. Така че, ако и вие ги обичате толкова, колкото нас, ви препоръчваме да внимавате с приема им и да не ги консумирате в промишлени количества.

В този случай, както и в много други, малкото е повече... Хайде, ние отиваме за пакетче! 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април