Екзотично-лилав. Картоф

Полезен и уникален
Екзотично-лилав. Картоф

Най-важното

За да се съхранят противоокислителните свойства на лилавите картофи, кулинарни експерти препоръчват те да се приготвят на фурна или като пюре. А пърженето им... То не е добра идея в процеса по приготвяне на всяка друга храна. 

Признаваме си, че след като го видяхме, веднага ни се прииска да го опитаме. За съжаление, този фешън сорт картофи може да бъде намерен на българския пазар адски трудно и с неприемливо висока цена.

Иначе редица специалисти го определят като много по-полезен от светлите видове, които сме свикнали да ползваме в кухнята си. И му приписват редица здравословни ползи.

Сладурът започва да се отглежда за първи път в Перу, както и на много други места в Южна Америка. Не е случайно, че присъства супер активно в кулинарията на страните в тази част на света. Така че не се чудете от къде идва приятният цвят на гозбите, ако сте на лятно-есенно латино посещение.

Към днешна дата, красавецът се култивира в редица европейски държави и печели все по-голяма популярност. А миналата година започна усилено да се предлага и на Острова, където по принцип са традиционалисти.

Като оставим настрана особената му одежда, лилавият картоф може да се похвали с много високо съдържание на антоцианин – силен антиоксидант, на който всъщност се дължи уникалната окраска на симпатягата. Смята се, че антоцианинът притежава силата да предпазва от ракови заболявания.

В същото време, в Лилавко има солидна доза и витамин C. И, да, може да се каже, че не е чак толкова калоричен – в 100 грама продукт се съдържат около 80 калории. 

А съвсем ново изследване доказва, че похапването на стилния перуанец съдейства за понижаване и на кръвното налягане.

Е, ако не може да се сдобиете с този лилав разбойник, винаги може да се възползвате от многобройните здравословни ползи, които предлага и традиционният бял сорт картофи.

Въпреки че наистина е калоричен и с висок гликемичен индекс, последният съдържа много полезни нутриенти. Правилно приготвен и при умерена консумация, може да направи наистина добра услуга на здравето ви.

А сега нека ви попитаме: има ли цветна екзотика в менюто ви и колко често си я позволявате?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април