Истината за чая

Или поне една малка част от нея
Истината за чая

Най-важното

Спомняте ли си за Шапкаря от Алиса в Страната на чудесата, а? Ами, той също пиеше чай като луд, ама това не го излекува от... лудостта, нали?

Лекува ли настинка? Понижава ли нивото на серумния холестерол? Подобрява ли храносмилането? Лек срещу рак ли е? Повишава ли ви плодовитостта?

Много учени ще дадат положителен отговор на всички тези въпроси. Нещо повече: непрекъснато излизат нови техни изследвания, с които здравословните ползи от консумацията на чай нарастват главоломно. И все пак: имаме ли право да смятаме въпросната течност за магически еликсир или не?

Сигурно вече сте разбрали от нашата акция "Ловци на митове", че никак не сме фенове на вълшебствата, особено тези, свързани с фитнеса, храненето и здравето ;) Такива сме, притежаваме крайно неприятния навик да се се съмняваме във всичко. По същия начин обаче ще подходим и към чая, какво да го правим друго?! Да започнем от...

Дефиницията

Когато говорят за него, експертите имат предвид най-вече четири основни вида: черен, зелен, бял и улонг. Те се приготвят от листата на растение, което носи името Camellia sinensis и се култивира в Южна и Югоизточна Азия.

Технически погледнато, билките, каквито са лайката и ментата, не се приемат за чай и могат да се похвалят с различни характеристики.

Всъщност, основното, по което се различават споменатите разновидности, е начинът им на обработка. Черният, например, се прави от изсушени чаени листа, доведени до пълна оксидация. Процесът на ферментация при зеления е горе-долу подобен. Белият и улонгът пък претърпяват минимална, фина обработка.

Смята се обаче, че всички те са пълни с полифеноли – антиоксиданти, които предпазват клетките от нарушаване на функциите на ДНК, което пък увеличава риска от различни заболявания и... рак.

Зеленият се смята за шампион по противоокислителна дейност, защото съдържа силни антиоксиданти, наречени катехини. Това обяснява защо повечето специалисти фокусират интереса си върху него и в най-разпространения случай – върху черния, който също има повод за "здравословна" гордост.

Ето какво още може мистър Чай според учени:

  • Предпазва от рак: През 2009 година обобщение от 51 изследвания доказва, че консумацията на три до пет чаши зелен еликсир минимизира опасността от няколко вида ракови заболявания, между които, за съжаление, не и това на гърдата.

  • Помага на ума: 4 чаши черен или зелен намалят риска от болестта на Паркинсон.

  • Помага на сърцето: пази от сърдечносъдови проблеми.

Малък проект предполага още, че катехините в зеления чай са добри помощници на диетиращите, защото активирали метаболитните функции на организма и съдействали за изгарянето на калории. Твърди се още, че редовният прием на напитката подобрява оралното здраве и предпазва от кариеси. И още, и още... хубави, чаени новини.

Цялата истина дотук

inm.comТака обобщено, всичко звучи толкова примамливо, че направо ни идва да започнем да се наливаме с въпросния еликсир като луди. Но!

Проблемът е, че една голяма част от резултатите от проучванията са изведени в резултат от наблюдение върху група от хора. Не се знае дали здравословните ползи от консумацията на чай не са следствие от друг фактор, свързан с начина живот на участниците, например. И, да, всъщност, голям брой от експериментите се извършват в лаборатория или върху животни, а не върху човешки създания.

За да се установи дали наистина чаят притежава всички прокламирани свойства, е нужно да се правят още много експерименти. Трябват още доказателства.

Едно е ясно: той със сигурност няма да ви навреди ;) Обратното – има чудесно събуждащо, сгряващо и тонизиращо действие. И със сигурност е по-добър от много други, топли и студени, напитки.

Навикът да го консумирате редовно (моля, не прекалявайте с количеството!) може да не ви направи по-здрави, но да ви накара да се почувствате по-добре.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май