Карамфил - суперподправка с много ползи

Вкусът на Коледа
Карамфил - суперподправка с много ползи

Карамфилът е сред суперподправките, които имат многобройни ползи върху здравето.

Ароматът на Коледа е изключително богат на витамини, минерали и антиоксиданти. Носи наслада за сетивата и най-вече сгрява душата, тогава най-много имате нужда от нея, а именно през дългите студени зимни вечери.

Повярвайте, няма по-добра алтернатива от един прясно приготвен чай от карамфил, защото той ще повдигне настроението, ще ви освободи от стреса, ще премахне досадното главоболие следствие на многобройните часове взиране в монитора на компютъра, ще отпуши носа ви и не на последно място ще ви предпази от досадните вирусни инфекции, които бродят буквално във въздуха.

Карамфилът е богат на магнезий, манган, витамин К, А и С, фибри, желязо и калций. Съдържа флавоноиди, на които се дължат и противовъзпалителните свойства, както и омега-3 мастни киселини.

Не се колебайте да го добавяте така цял към гозбите, защото при стриването губи голяма част от полезните си свойства.

Ето какви са най-сериозните му ползи за здравето:

1610266Thinkstock/Guliver

Карамфилът съдържа значителни количества активен компонент, нарече евгенол ацетат, който и в последните години беше сериозен обект на проучвания от страна на учените за извършване на профилактика на токсичността и замърсителите на околната среда, сред които са въглеродния тетрахлорид. Също така играе сериозна роля при овладяване на различни форми на ракови заболявания на храносмилателния тракт, както и при възпаление на ставите.

Често екстракт от евгенол се използва в стоматологията за лечение на възпаление на корените, но също така и като антибактериално средство. Изключително ефективно е ако го използвате под формата на масло при възпаление на гърлото и за промивка на устната кухина.

Противовъзпалително действие
Евгенол е основният компонент на летливите масла в карамфила. Има изключително силно противовъзпалително действие. При редица проучвания е установено, че ако добавите карамфил в всекидневието си ще подобрите значително здравословното си състояние. Съдържанието на омега-3 мастни киселини ще допринесат за здравата сърдечно-съдовата система.

Благодарение на тях ще намалите възпалителните симптоми с 15-30% в организма.

Карамфилът също така съдържа разнообразни флавоноиди, включително кемпферол и рамнетин, които също имат противовъзпалителни свойства.

1610435Thinkstock/Guliver

За здрав стомах
Подобно на останалите екзотични подправки, съдържа уникални фитонутриенти, които подпомагат за запазването на здрав храносмилателен тракт. Има сериозно противогъбично действие, което го превръща в отлично средство дори и срещу хеликобактер пилори. Ефикасно средство при морска болест, газове в стомаха и лошо храносмилане.

Болкоуспокояващо
При главоболие и друг дискомфорт в тялото, карамфилът е изключително ефикасно натурално лекарствено средство.

За здраво сърце и чисти кръвоносни съдове
Карамфилът изключително лесно се справя с понижаването на триглицеридите в кръвта.

При артрит и ревматизъм
Маслото от карамфил е изключително ефикасно средство при облекчаване болките при артрит и ревматизъм. Нанасяйте го с леки кръгообразни движения и ще почувствате облекчение, след около 10-15 минути.

Потивогъбично действие
За лечение на гъбички по крака, но също така чая от карамфил е отлично средство за промивки при кандида.

Подобрява сексуалното здраве
Карамфилът е отлично натурално средство, което напълно заменя виаграта. Забавя достигането до оргазъм по естествен начин. В редица страни масло от карамфил се нанася директно върху пениса преди полов контакт, за да се задържи по-дълго време еякулацията.


Източници: whfoods;mindbodygreen;nutrition-and-you

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април