Най-здравословната мазнина: кокосовото масло

Реабилитирано и по-ценно от всякога, то има изключително разнообразни приложения
Най-здравословната мазнина: кокосовото масло

Знаете ли коя е най-здравословната мазнина в момента? Да, зехтинът е популярен, но е далеч от тази титла. С нея накоро се окичи кокосовото масло, което е и новата задължителна суперхрана.

След като в продължение на няколко десетилетия екзотичното масло беше смятано за вредно, тъй като съдържа голямо количество наситени мазнини, от няколко години е напълно реабилитирано в здравословното меню.

Ето защо:

  • Кокосовото масло има уникален състав: за разлика от повечето растителни масла, в които има известно количество средноверижни триглицериди, то в него те преобладават (около 66%).

  • Средноверижните триглицериди представляват мастни киселини със средна големина, на които се приписват доста положителни качества. Различни проучвания потвърдиха, че те не запушват артериите, не натоварват сърцето и нямат общо с повишаването на лошия холестерол. Освен това подобряват паметта.

    Най-интересното им свойство обаче е, че ускоряват метаболизма и подпомагат изгарянето на вече натрупани подкожни мазнини. Заедно с това стимулират и храносмилането.

  • inm.comКокосовото масло е устойчиво на термична обработка, което го прави подходящо за готвене и за пържене при висока температура.

  • Разваля се изключително бавно, което значително улеснява съхранението му.

  • Произвежда се по няколко метода, включително чрез хидрогениране, което е възможно най-нездравословният му вариант. Най-качественото кокосово масло се добива чрез студено пресоване, а при фракционирането му се отстраняват остатъчните дълговерижни триглицериди, които се считат за особено опасни, и резултатът е максимално пречистен и полезен.

  • Има вариации без вкус и мирис, които са идеални за готвене.

  • Освен в кухнята, натуралното кокосово масло може да се използва и като продукт за красота: хидратира и подхранва кожата, прави я гладка и блестяща.

  • В редица тропически страни се използва в народната медицина като лек против възпаления, мехлем за открити рани и изгаряния и други.

  • Съвсем ново изследване, публикувано преди дни, твърди, че кокосовото масло унищожава бактериите, които причиняват гниене в устата. По този начин намалява риска от кариеси и други проблеми. До момента беше известно, че тропическата мазнина избелва зъбите.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април