Органично хранене...

...такова, каквото не предполагате
Органично хранене...

Трябва много да се вълнувате! Трябва да се вълнувате, защото познавате вкуса на животинските органи и  защото България е една от държавите, където все още имаме достъп до подобен "лукс". Сигурно част от изтънчените гурмани вече са направили гримаси на отвращение. Недейте! Не всичко в този живот е милфьой с портокалова панакота и пяна от авокадо. Знаете ли, че повечето хищници изяждат първо органите на жертвата? Това е така, защото там е най-високата концентрация на хранителни вещества, сред които витамини от В-групата, мастноразтворимите A, D, E и К, минерали като фосфор, желязо, мед, магнезий и йод.

Мозък:

  • Изключително богат на холестерол.
  • Отличен източник на витамин В12. Този витамин е от изключителна важност за борбата с умората и депресивните състояния, подобряване на умствените способности, здравето на нервната система, предпазването от анемия и др.

Черен дроб:

  • Един от най-богатите източници на витамин А. Този витамин спомага храносмилането, нужен е за правилното функциониране на щитовидната и надбъбречната жлези, има основна роля при формирането и по-нататъшното здраве на половите органи, играе ролята на антиоксидант в тялото. Препоръчителната дневна доза витамин А може да се покрие само с 20 грама черен дроб. Имайте предвид обаче, че тя е доста занижена, така че свободно можете да консумирате черен дроб поне два пъти седмично.
  • Добър източник на витамин В12, за който вече споменахме.
  • Богат е на желязо и цинк. Можете изцяло да си покриете нуждите от желязо и цинк с редовна консумация на черен дроб. Желязото е необходимо за много процеси в тялото, включително производството на хемоглобин, мозъчното развитие и функциониране, регулация на телесната температура, мускулна активност. Цинкът е ключов за функцията на простатата и работата на репродуктивните органи, както и за растежа и развитието на човешкото тяло.
  • В черния дроб има много фолиева киселина, която, също като желязото, е необходима за развитието и работата на мозъка.
  • Дробът съдържа много азотни съединения, които участват в изграждането на ДНК и РНК. Предвид В-витамините, които съдържа, това го прави много подходящ за хора, страдащи от Алцхаймер или други форми на умствена деградация.

Сърце:

  • Източник на незаменими аминокиселини.
  • Висока концентрация на коензим Q10. Това е витаминоподобна субстанция, участваща в синтеза на енергия в тялото. Важна е за функционирането на клетките, както и за нормалния сърдечен ритъм. Нивата на CoQ10 намаляват с възрастта и е установено, че са значително по-ниски при пациенти със сърдечни заболявания, мускулни дистрофии, Паркинсон, рак, диабет и HIV/СПИН.
  • Сърцето съдържа два пъти повече колаген и еластин от обикновеното месо, което е добре за съединителната тъкан и кожата. Внимание, господа и най-вече дами – това означава по-малко целулит и по-гладка кожа на стари години.
  • Богато е на витамин В12, желязо и калий. Съдържа селен, фосфор и цинк, които в комбинация с незаменимите аминокиселини са много полезни за развитието на мускулатурата, съхраняването на енергия, повишаването на издръжливостта.

Бъбреците са с високо съдържание на протеин. Съдържат големи количества витамин В12, рибофлавин и желязо. Добри източници са на В6, фолиева киселина и ниацин (В3).

Езикът съдържа значителни количества витамини от В-групата, особено В12. Богат е на протеин и колаген.

Шкембето е с над 60% съдържание на протеин, изграден от някои незаменими аминокиселини. Добър източник на калий.

(Почти) на шега: погледнете на нещата и от етическата им страна. Така и така не сте вегетарианец. Ако ядете само месото, заради вас трябва да бъдат отгледани и да загинат много повече животни, отколкото ако консумирате и органите. Не давайте излишен принос към екологичните проблеми и насилието над животните. Благодарим ви.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май