Прополис - продукт за отлично здраве

С най-добра защита!
Прополис - продукт за отлично здраве

Пчелните продукти са суперхрани носещи многобройни ползи за запазване на отлично здравословно състояние. Всяка една от тях има своите специфични особености, но в крайна сметка, за да се възползвате максимално от тях е необходимо да присъстват в ежедневието на вашето семейство.

Съвсем наскоро ви представих ползите от употребата на пчелното млечице. Сега идва ред на прополиса, познат още като пчелен клей. Прополисът служи за защита на пчелния кошер, от където идва и неговото наименование от гръцки.

Прополисът е смолисто вещество с блестящ, тъмножълт и дори с лек кафяво-зеленикав отенък. Притежава доказани антибактериални, противогъбични, противоплесенни и противовирусни свойства, благодарение на които пчелите го използват за строителен материал и за дезинфекция на кошера.

1603186Thinkstock/Guliver

Изваденият от кошера пчелен клей е лек и лепкав, но при стайна температура се втвърдява. В случай, обаче че го охладите под 15 градуса става крехък и се рони, лесно се стрива и превръща в прахообразна маса. Това му свойство се използва при приготвянето на спиртен разтвор познат като клеева тинктура.

Както за пчелите, така и за хората прополиса носи изключително ценна защита от вредни микроорганизми. Лечебните му свойства за познати от дълбока древност и се използват до днес като естествен антибиотик и превенция срещу вирусни заболявания, но също така е изключително силен стимулатор за имунната система.

Пчелният клей съдържа 19 съединения с различна химична структура, които включват редица вещества от групата на флавоноидите. Богат е на витамин А, В1, В2, В3, биотин, биофлавоноиди (витамин Р), албумин, калций, магнезий, желязо, цинк, силициев диоксид, калий, манган, колбат, мед и фосфор.

1603185Thinkstock/Guliver

Прополисът е силен антиоксидант, който притежава всички известни витамини с изключение на витамин К, а от  14-те минерала необходими на организма, му липсва единствено и само сярата. Освен това съдържа 16 вида аминокиселини и подобно на пчелното млечице и пчелния прашец, пчелният клей съдържа и редица неизвестни съединения, които обаче се намират в перфектен баланс, за да имат огромния брой лечебни свойства.

Ето и за какво можете да го ползвате:

- Антибактериално и антивирусно действие – вътрешно и външно
- Противогъбично
- Противовъзпалително
- При гастрит
- Стомашна язва
- При грип, настинка, кашлица, ангина и възпалени лимфни възли
- Рани, включително и гнойни
- Респираторни заболявания и инфекции на дихателните пътища
- Изгаряния
- Алергии
- Брадавици
- Нисък имунитет

Прополисът се счита от редица учени, че притежава анти-митогенни и антиканцерогенни свойства и може значително да забави растежа на раковите клетки в организма. Също така благодарение на кверцетина и хесперидина подпомага клетъчния растеж. Той е отлично средство да се радваме на добро здраве през цялата година. 

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април