Тайната на доматения вкус

Апокаротеноиди, братче!
Тайната на доматения вкус

В последно време нищо не ме прави по-нещастен от безвкусните домати на пазара. Много добре знам, че вероятността да попаднеш на нещо качествено преди края на юни (да не кажа юли) е минимална, но все пак надеждата умира последна... отровена от плодове с консистенцията и вкуса на дъска за тоалетна чиния.

И понеже съдбата си няма друга работа, ме изненадва с разни новини в най-подходящите моменти. На 24 май група учени от Университета във Флорида публикуваха свое изследване в журнала Current Biology. То разглежда не друго, ами именно тайната на истинския доматен вкус. За целта професор Хари Клий и колеги изследват 152 вида домати и измерват нивата на захари, киселини и летливи молекули във всеки един от тях. После предприемат серия от дегустации, в които доброволци са помолени да оценят аромата, сладостта и киселостта на изследваните екземпляри.

Сравнението на резултатите от първоначалния анализ с тези от дегустацията предизвиква изненада у учените. Оказва се, че доматите, оценени като най-сладки, изобщо не съвпадат с тези с най-голямо количество захари. Всички те съдържали един специфичен апокаротеноид (летливо вещество, производно на каротеноидите). Екипът на професор Клий също така установява, че за приятния вкус на плодовете допринасят не най-широко присъстващите в тях летливи молекули, а някои доста оскъдни техни представители.

Добрата и лошата новина от това изследване е, че екипът се е заел да разработи сорт, богат на апокаротеноиди. Това означава, че в близко бъдеще съществува някаква вероятност човечеството да се наслаждава на вкусни домати по всяко време на годината. Случи ли се това обаче, сигурно няма да можем да разчитаме на сетивата си, за да разберем кога един плод е узрял в плодородна почва и на слънце и кога – в парник.

А в случай, че сте любопитни да узнаете, най-високооцененият на дегустацията сорт бил Чери Рома.

inm.com

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април