6 суперхрани в борбата срещу умората

Заредете се с енергия!
6 суперхрани в борбата срещу умората

Едва ли има някой сред вас, който да не е усетил проблемите, причинени от преумора, стрес и недоспиване.

Умората може да се появи по различни причини в забързания ни начин на живот и винаги оставя трайна следа върху външния ни вид и не на последно място се отразява върху социалния ни живот и при изпълнението на рутинните ни служебни задължения.

Може би заради хроничното недоспиване или нездравословните диети в днешно време е популярно да се набавя енергия с енергийни напитки, бързи храни, придружени с кофеин и алкохол. Преумората може да доведе до различни болести и да причини главоболие, анемия, сърдечни и бъбречни проблеми, наднормено тегло и други.

Здравословната диета с натурални храни и добавки могат да ви спасят от преумората, ако залагате на тях всекидневно. Именно затова ви предлагаме списък с 6 храни, които успешно се борят срещу хроничното ви неразположение.

1. Овесени ядки

Опитайте овесени ядки за закуска, те са добра защита срещу преумората. Те са силен източник на въглехидрати, които са много важни за изграждането на телесни клетки. Те са и добро средство за естествено намаляване на нивата на холестерола в тялото, както и за сваляне на тегло.  Овесените ядки са богати на витамин B1, магнезий, фосфор и много протеин, които ще спомогнат за преборване на преумората в тялото ви.

1595546Thinkstock/Guliver

2. Спанак

Той е богат на витамини C и B, както и на магнезий и калий, които са ефективни в борбата срещу преумората. Спанакът е богат и на желязо, което е ефективно срещу  анемията. Желязото и важно за производството на хемоглобин в тялото, а той снабдява клетките с кислород. С една дума, желязото е източник на енергия за тялото. Витамините C и B ускоряват метаболизма, който също е важен в борбата срещу преумората.

3. Диня

Тя е естествен източник на електролити и ефективно попълва водните запаси на тялото. Съдържа и полезни минерали. С всичките си качества динята отстранява обезводняването и преумората на тялото. Съдържа витамин C, бета каротини, желязо , калий и други.

4. Банани

Богат източник на калий, който е естествено средство срещу преумората, защото дава енергия буквално за минути и действа срещу обезводняване. С помощта на калия захарта бързо се трансформира в енергия. Бананите са богати на вещества като витамин В комплекс, витамин С, Омега 3 мастни киселини, глюкоза, Омега 6 мастни киселини, фруктоза и много фибри. Всички те помагат срещу преумората.

5. Тиквени семки

Те са пълни с натурални богатства, като желязо, мед, манган и фосфор. Тиквените семки са богати и на специални съставки като триптофан - основна аминокиселина, важна в борбата на тялото срещу умората. Триптофанът отговаря и за добрия сън, енергийните запаси на тялото, повишаване на имунитета и цялостното състояние на тялото ви.  В тиквените семки има много Омега 3 мастни киселини, протеин, витамини В1, В2, В5, и В6, всички полезни срещу умора.

6. Боб

Богат на минерали като магнезий, желязо, мед, фосфор и калий. Богат на фибри, въглехидрати и протеини, важни за здравословното хранене.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април