Грузия – Кавказ, танци, вино и...

...какво ли още не. В страната, където суровият живот върви ръка за ръка с веселието
Грузия – Кавказ, танци, вино и...

Кажете, какво си представяте, когато някой ви спомене името на тази бивша съветска република? Диви брадясали типове, които се крият в планините и се гърмят с руски войници? Да, именно това е Грузия, видяна през един ограничен поглед. Ние обаче никога не забравяме, че съществува повече от една истина. Затова ще ви отведем в Грузия, която е не само бедна и изстрадала, но е и горда страна, която спира дъха с природните си гледки и топли сърцата ни с гостоприемния си прием.

Ако някой все пак се пита дали в Сакартвело (местното наименование на държавата) наистина има някакви бойни брадясали типове, ще отговорим утвърдително. Защото не е никак странно в една страна с предимно планинска територия (Кавказ), която непрекъснато (и до сравнително скоро) е била обект на нападение от различни държави с мощни армии (Турция, Иран, Русия) да живеят груби брадясали индивиди, които винаги разполагат с оръжие подръка. Пък и тук винаги са се гордеели с добре обучените си и смели воини.

Географското положение на Грузия я прави една от буферните зони между Изтока и Запада. На север граничи с Русия, като линията помежду им преминава по планинската верига Голям Кавказ, условно разделяща Европа от Азия, на юг – с Турция и Армения, на изток – с Азербайджан, а на запад бреговете й се мият от Черно море.

wikimedia.org

Както казахме и по-горе, територията на страната е изключително планинска. Площта й е едва 69,700 м2, а населението – близо 4.7 милиона души. Към 30% от кавказките ледници се намират в местните планини, а южните по-високи райони на Сакартвело често са разтърсвани от земетресения.

За сметка на това западните черноморски региони са плодородни и разполагат с двата най-сериозни водни източника – реките Мтквари (най-дългата в страната) и Риони. Тук се намира и разкошният морски курорт Батуми, който привлича с необикновената си архитектура и разкошните палмови дървета. За съжаление на някои, плажът тук е каменист.

Тръгнете ли от столицата Тбилиси към разположеното на североизток планинско селище Степанцмида (до 2007 г. именувано Казбеги), ще попаднете в един район на спиращи сърцето природни гледки, съчетани с мистичното излъчване на църквата Тсминда Самеба, или Света Троица. Нейното тяло е издигнато върху планинските хълмове и е изградено според всички канони на източноправославната религия, изповядвана от над 80% от населението. Храмът, забулен в мъглата, изглежда като страховита крепост от приказките.

И ако самата страна може да ви омагьоса с природните си красоти, то грузинският народ може да ви плени с отвореността, топлината, гостоприемството и способността си да се весели. Грузинците се славят като добри и щедри домакини, а за прочутото вдигане на тостове, придружаващо консумацията на така обичаното местно вино, се разказват легенди. Кухнята тук пък представлява смесица от ориенталски, европейски и традиционни ястия, сред които могат да се открият особено интересни специалитети.

За грузинските танци може да се изпише много, но истината е, че те трябва да бъдат изживяни. В тяхната хореография са вплетени частици история, местните обичаи и светоглед, и разбира се – буйният характер на планинския народ. Националният балет Сухишвили и до днес разнася славата на грузинското танцово изкуство по цял свят, включително и у нас.

Ако все още не сте стъпвали в Сакартвело, но желаете да се докоснете до духа му, се надяваме, че сме спомогнали поне малко за това. В случай, че сте били там, ни разкажете за трудностите и радостите, които сте изживели!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април