Най-красивият мост на земята - Окинава в Япония

Райският остров с най-много столетници!
Най-красивият мост на земята - Окинава в Япония

Окинава е най-южната японска префектура, която се състои от стотици острови и се разпростира на дължина от 1000 километра от най-южния основен японски остров Кюшу до Тайван. Окинава е с население от 1 318 218 жители и има обща площ от 2 271,30 квадратни километра. Град Наха е административният център на префектурата. В Окинава са разположени 11 града.

Окинава има субтропичен климат, което се изразява с горещо, влажно лято и мека зима. Това райско кътче е благословено с топли морета, което го превръща в идеално място за всички видове водни спортове в по-голяма част от годината.

Характерни за островите са валежите, които са най-големи през май и август, когато е и период на тайфуните. Лятото обикновено е ясно и слънчено, но влажността е изключително висока, което създава усещане на лепкавост през цялото време. През зимата са характерни мъглите, с по-малко пряка слънчева светлина.

Най-интересният факт за островите е, че: 15% от хората на възраст над 107 години са жители именно на Окинава.

- Средната продължителност на живота им е 82 години

- При население от почти 1.3 милиона души, 560 са на повече от 107 години

Многобройните проучвания през годините показват, че в Окинава живеят най-много столетници и суперстолетници – хора над 107 годишна възраст. Нещо повече – става дума не просто за преклонно възрастни, а и за хора с много добро здравословно състояние.

Според учените, един от ключовите фактори за дълголетието на окинавците е техният хранителен режим. Научно доказано е, че менюто на хората от Окинава е пример за здравословно хранене.

Диетата им е богата на въглехидрати, които идват предимно от ориза, сладките картофи и плодовете. Жителите на Окинава наблягат преди всичко на зеленчуците, както и на зърнените култури като хапват най-вече пълнозърнести храни. Вследствие на това е съвсем логично, че менюто им е сравнително бедно на протеини и мазнини. Протеините са във формата на подправка, а не като основно ястие!

Не ядат яйца и млечни продукти, но от време на време хапват месо – предимно риба. Водата и зеленият чай са основните напитки, които консумират.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври