Най-красивият мост на земята - Окинава в Япония

Райският остров с най-много столетници!
Най-красивият мост на земята - Окинава в Япония

Окинава е най-южната японска префектура, която се състои от стотици острови и се разпростира на дължина от 1000 километра от най-южния основен японски остров Кюшу до Тайван. Окинава е с население от 1 318 218 жители и има обща площ от 2 271,30 квадратни километра. Град Наха е административният център на префектурата. В Окинава са разположени 11 града.

Окинава има субтропичен климат, което се изразява с горещо, влажно лято и мека зима. Това райско кътче е благословено с топли морета, което го превръща в идеално място за всички видове водни спортове в по-голяма част от годината.

Характерни за островите са валежите, които са най-големи през май и август, когато е и период на тайфуните. Лятото обикновено е ясно и слънчено, но влажността е изключително висока, което създава усещане на лепкавост през цялото време. През зимата са характерни мъглите, с по-малко пряка слънчева светлина.

Най-интересният факт за островите е, че: 15% от хората на възраст над 107 години са жители именно на Окинава.

- Средната продължителност на живота им е 82 години

- При население от почти 1.3 милиона души, 560 са на повече от 107 години

Многобройните проучвания през годините показват, че в Окинава живеят най-много столетници и суперстолетници – хора над 107 годишна възраст. Нещо повече – става дума не просто за преклонно възрастни, а и за хора с много добро здравословно състояние.

Според учените, един от ключовите фактори за дълголетието на окинавците е техният хранителен режим. Научно доказано е, че менюто на хората от Окинава е пример за здравословно хранене.

Диетата им е богата на въглехидрати, които идват предимно от ориза, сладките картофи и плодовете. Жителите на Окинава наблягат преди всичко на зеленчуците, както и на зърнените култури като хапват най-вече пълнозърнести храни. Вследствие на това е съвсем логично, че менюто им е сравнително бедно на протеини и мазнини. Протеините са във формата на подправка, а не като основно ястие!

Не ядат яйца и млечни продукти, но от време на време хапват месо – предимно риба. Водата и зеленият чай са основните напитки, които консумират.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април