Изправи се!

Не бъди катерица!
Изправи се!

Не съм експерт, но имам сериозни основания да заподозра, че отваряте тази статия в поза, от която на всеки гръбначен хирург могат да му се изправят косите... от щастие. Все пак, това ви превръща в поредния потенциален обект на неговата професия.

Този път не искам да ви занимавам с продължителни лекции на тема как да седим правилно пред компютър. По-скоро ще спестя време на всички ни и просто ще приложа едно упражнение, което може донякъде да компенсира вашите ежедневни издевателства над горната част от гърба ви. То си няма име, което да звучи смислено на български език, затова ще го кръстим просто т-ротация от лег. "Т" в случая означава "торакална", което не е точно български език, но е по-изтънченият начин да обозначим въпросната горна или "гръдна" част на гръбначния стълб. Обикновено този негов сегмент и вратът са зоните, които понасят най-злостен тормоз, докато вие "просто си седите".821574Колаж: FitWell.bg

Изходната ви позиция за изпълнението му трябва да изглежда по този начин. Важно е главата да е подпряна върху ръката ви, за да не извивате врата си повече от това, което би му било комфортно и безопасно. Важно е, също така, "горният" крак да бъде сгънат в коляното и подпъхнат под "долния", защото така ще избегнете извиване в кръста, който не е предназначен за тези работи.821577Колаж: FitWell.bg

Инициирайте действието с главата в опит да погледнете зад гърба си. Нека нейното завъртане назад бъде последвано от движение с рамото, което да доведе до по-пълно усукване в горната част на гръбнака.

В момента, в който коляното на сгънатия ви крак тръгне да се отлепя от земята, преустановете движението и се върнете бавно и контролирано в изходна позиция. Направете общо 36-45 повторения, разпределени в три серии от по 12-15 повторения от всяка страна на тялото. Това е минимумът от усилия, които можете да положите всеки ден, за да ограничите вредното въздействие на седящата си професия. 821575Flickr/lanuiopЗащото не бихте искали да изглеждате така някой ден, нали?

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април