За храната и здравето с Надя Петрова

Да си здрав е въпрос на съзнателен избор
За храната и здравето с Надя Петрова

Надя Петрова е от хората, които непрестанно търсят, интересуват се и най-вече се борят за постигането на онзи тънък баланс в организма, който може да те дари със здраве, самочувствие и желание да научаваш нови неща.

Отношението ѝ към храната и здравето буди възхищение у всеки, който е попадал поне на една статия написана от нея. Лично аз бях впечатлена и затова я потърсих за интервю.

Чрез книгите и статиите ѝ, открих сродна душа, а умението ѝ да се придържа към баланса без да звучи назидателно е въпрос на житейска позиция.

Надя Петрова е завършила Канадското училище по натурално хранене (CSNN), преминала е през редица специализации, като "Човешкият микробиом" към Университета на Колорадо Боулдър, интересуват я също така темите свързани с щитовидната жлеза, храносмилателната и чревна система, както и дисбаланса в организма. Вълнува се от автоимунните заболявания и връзката на храносмилателната система с мозъка.

Автор е на книгите "Daily Raw", "14 дни детокс" и "В търсене на истината за храната и здравето". Пише също така за редица чуждестранни и български списания и интернет сайтове.

Здравейте, Надя! Как влияе храната върху здравето ни? 
Храната ни влияе абсолютно директно. В крайна сметка, ние, хората, сме клетъчни организми и като такива имаме нужда от определени ценни вещества, за да може тялото да се възстановява, да регенира и да поддържа здравето. Ценните вещества, които си набавяме чрез храната. 

Храната до колко може да бъде лекарство? 
Точно колкото може да бъде и отрова. За мен в храненето трябва да има баланс - да знаем кои храни са добри лично за нас и кои не са подходящи за нашия организъм. Едва тогава храната може да бъде лекарство. Добре е да знаят хората и че едностранният подход към каквото и да е рядко е достатъчен. Тоест нека гледаме на тялото холистично - цялостно, и да помним, че храната е само една част от него. Движението, разтоварването от ежедневния стрес и мислите ни са не по-малко важни. 

1628736 Marco De Santis

Какви заболявания могат да се лекуват с храната? 
Не ми се иска да използвам термина "лечение", а по-скоро - състояние на баланс и то може да се постигне за всяко едно заболяване. При по-леките случаи можем да говорим за пълно възстановяване, при по-тежките - за ремисия. Също така важно е не само какво точно ядем, но и какво сме премахнали от менюто, защото често проблем са точно храните, които присъстват твърде често в храненето, независимо дали тези храни се водят генерално здравословни или не. Например, едни ядки могат да са добра храна за един, и храна причиняваща вътрешни възпаления за друг. 

Как в днешно време можем да се храним здравословно? 
Като наблегнем на натуралните храни и ограничим тези в пакетче, тоест като ядем повече зеленчуци, плодове, бобови, месо, риба, яйца, семена, млечни - натурални храни с добър произход. 

Как да подбираме дневното си меню, за да се чувстваме добре и изпълнени със здраве? 
Това е твърде индивидуално и генерализирането рядко е удачно. Например, има значение дали говорим за мъже, жени, деца, дали жената е под или над 35 години, под или над 50 и т.н. Всеки пол, всяка възраст и всяко заболяване си има спецификите. 

1628732 Marco De Santis

Имате ли свой любим режим на хранене?
Моят собствен, а той е много различен от общо приетите диети. Моят режим на хранене също така не е най-добрият за всички хора, просто е най-добрият за мен. Затова е важно човек да знае кои храни са подходящи за него, да слуша тялото си и да яде основно натурални храни.

Как поддържате форма?
От 3 години насам живеем в къща на село и тук има твърде много движение, за да ми се налага да правя и нещо допълнително. Дървата, градината, кучетата, дори и стълбите в къщата, които изкачвам по цял ден са моят фитнес.

С кои вредни навици по отношение на храненето трябва да се разделим, за да се радваме на отлично здраве и красива фигура?
Храненето на бързо, неосъзнатото хранене (тоест докато правим нещо друго - пред телевизора, пред компютъра, на телефона...), готовата храна, пакетираната храна, рафинираните продукти и много други.

Продължението на интервюто с Надя Петрова, четете в jenite.bg.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април