Как така водно отравяне?

Свръхдоза вода е почти същото като свръхдоза каквото и да е друго
Как така водно отравяне?

Преди много, много години някой умен човек е казал Dosis sola facit venenum, което в превод ще рече "Дозата сама прави отровата". Колкото и странно да звучи, това важи дори и за най-безвредната напитка на света, а именно – водата. При това не става дума за давене, а буквално за отравяне, което често завършва по същия начин. Историята познава немалко такива случаи и неслучайно иначе животворната течност се е използвала като средство за мъчение в продължение на векове.

Знае се, че симптоматиката на водната интоксикация много наподобява препиването с алкохол – при нея може да възникнат главоболие, замаяност, гадене, повръщане и дезориентация. Както сами знаете, изпиването на големи количества вода води до учестено уриниране. Това само по себе си не представлява опасност или не би представлявало, ако не беше причина за изхвърлянето на големи количества сол от тялото. С други думи, в даден момент настъпва сериозно нарушение в електролитния баланс и, ако не бъдат предприети мерки за възстановяване на натрия (т.е. солта) в организма, нещата може да придобият печален характер.

Тук съвсем естествено възниква въпросът "Коя е дозата, която превръща водата в отрова?". За него обаче еднозначен отговор не съществува, тъй като има редица фактори, които трябва да бъдат взети предвид: на колко години сте, колко тежите, колко бързо възнамерявате да изпиете въпросното количество вода, какво възнамерявате да приемате успоредно с нея (храна, други течности, наркотици, алкохол и т.н.), страдате ли от някакви здравословни проблеми, бременна ли сте (ако сте жена, разбира се), каква е температурата около вас и какво ли още не. Ако много държите на ориентир обаче, прието е, че LD50 (средна смъртоносна доза или най-малкото количество, което убива половината лабораторни плъхове) е 90 грама на килограм телесно тегло. С други думи, ако сте здрав мъж, тежащ 80 кг, то няма да е добра идея да поглъщате повече от 7 литра вода за кратко време. Иначе се предполага, че бъбреците ви спокойно могат да се справят с едно такова количество в рамките на едно денонощие и доста хора успешно са го изпробвали на практика. Но както споменахме в един друг наш материал, това съвсем не е необходимо.

Човешкото тяло притежава удивителната способност да се хидратира от абсолютно всички източници на течност, независимо от агрегатното им състояние. Разбира се, ако времето е горещо, а вие сте физически активни, ще е добре да носите със себе си една бутилка вода и хич няма да е лоша идея, ако вътре разтворите една-две щипки сол. Лимоновият сок е незадължителен, но определено ще окаже положително въздействие върху вкуса на импровизираната ви електролитна напитка.  

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Телец
21 април – 21 май