Основни киселинни положения – Част 2

Балансирайте менюто си
Основни киселинни положения – Част 2

Тъй като, за да се пише и за здраве, понякога трябва да се пише и за болести, в предходната част ни се наложи да ви запознаем накратко с рисковете, които крие постоянно завишената киселинност в човешкото тяло. Обещахме ви, че ще погледнем на нещата и откъм положителната им страна, и ето, че вече сме на път да направим точно това.

Добрата новина е, че всеки от вас може да повлияе на алкално-киселинния си баланс посредством храната, която приема, и по този начин значително да подобри здравословното си състояние. Тънкият момент тук е, че има разлика между това дали една храна е киселинна и това дали тя предизвиква киселинност в организма ви. Така например, има кисели продукти като цитрусите и оцетът, които при консумация ни алкализират.

Това, от което се определят качествата на храните в настоящия контекст, е начинът, по който те се разграждат при храносмилане. Месата и млечните, например, се състоят основно от протеин и са богати на аминокиселини, съдържащи сяра. Последните имат досадното свойство да се метаболизират до сярна киселина. Растителните храни, от своя страна, са с ниско съдържание на серосъдържащи аминокиселини и неутрализират действието на киселината, т.е. алкализират ни. Мазнините обикновено се считат за неутрални.

Преди някой прибърза да заключи, че месото и млечните са вредни, трябва да споменем, че няма добри и лоши естествени храни и всичко в този живот е въпрос на баланс. Зърнените и бобовите култури също са киселинно-формиращи, но поради някои необясними за нас причини, първите, които отнасят лошата слава, винаги са животинските продукти. За повечето хора ключът към оптималния алкално-киселинен баланс не се крие толкова в отказа от последните, а в увеличения прием на плодове и зеленчуци, по възможност отгледани в естествени условия.

Алкално-формиращи храни

Киселинно-формиращи храни

Неутрални храни

Зеленчуци
Плодове
Зелен чай

Млечни
Месо
Риба
Изкуствени подсладители
Бобови
Повечето зърнени
Протеинови изолати (суроватъчни, соеви, казеини и т.н.)
Безалкохолни напитки

Растителни олиа
Масло
Ядки
Семена 

 

Ако трябва да обобщим всичко, казано дотук в няколко практични насоки, те биха звучали по следния начин:

  • Яжте зеленчуци и/или плодове при всяко хранене.

  • Приемайте глутамин като добавка в случай, че ядете много протеин и/или често пиете протеинови шейкове.

  • Ако не можете да си позволите глутамин, набавете си натриев или калиев бикарбонат. 2–5 гр би трябвало да са достатъчни, за да неутрализират киселинния ефект на шейка ви или най-протеиновото ви ястие за деня.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април