Повече мазнина в салатата, за да се усвоят витамините

Ефектът се постига и с ядки и сирене, казват учени
Повече мазнина в салатата, за да се усвоят витамините

Учени съветват да слагаме повече олио или зехтин в салатата, защото така витамините се усвояват по-добре, съобщи Интернешънъл бизнес таймс.

Ефектът може да се постигне и с други източници на мазнини, като ядки и сирене. Оптималното количество е 32 грама мазнина, което е равно на две супени лъжици.

Мазнините подобряват усвояването на осем полезни съставки, сред които витамините А, Е и К, които предпазват от рак и подобряват зрението. При двойно количество мазнина се удвоява и усвояването на витамини.

Според предишни изследвания олиото подобрява усвояването на ликопена от доматите и бета-каротина от морковите. Изследването за усвояването на хранителните съставки е извършено от учени от университета на Айова.

Те са работили с 12 жени, като са им давали салати с 0, 2, 4, 8 или 32 грама соево олио, добавено към соса. Максимално усвояване на полезните съставки имало при 32 грама мазнина.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Анкета

Къде ще сте през празничните дни?
Гласувай! Резултати Архив

Хороскоп

Везни
24 септември – 23 октомври