Подправи живота си!

Подправи живота си!

Подправките, които ще забързат метаболизма ви и ще спомогнат за изгаряне на мазнините!
Подправките, които ще ви предпазят от настинки и ще укрепят имунитета!
Подправките, които ще допринесат за повече екзотика на ястията!
Подправките без които не можем!

Предлагам ви списък с любимите си подправки, които освен че носят наслада на сетивата ми в любимите ястия, също така помагат на мен и семейството ми за поддържане на отлично здраве.


Чили – люти чушки за изгаряне на мазнини

1503167Thinkstock/Guliver

Силата на лютите чушки идва от съдържанието на капсаицин. Той забързва обмяната на веществата и стабилизира  нивата на захарта в кръвта. Спомага да стоим далеч от сладките нездравословни храни. Укрепва кръвоносните съдове и намалява кръвното налягане. Изгаря излишните мазнини и загрява тялото. Лютите чушки са изключително богати на витамин С и антиоксиданти. Предпазват от всякакъв вид вирусни заболявания и облекчават симптомите на настинка и грип. Използвайте ги в приготвянето на ястията, но и ги употребявайте в суров вид към основното си хранене.


Джинджифил – за облекчаване на болката


1503166Thinkstock/Guliver


Традиционно джинджифилът се използва за лечение на настинки и намаляване на високата температура. Коренът е натурално средство за премахване на болка и всякакъв вид възпаления. Съдържа джинджироли, които играят важна роля при лечението на остеоартрит и ревматоиден артрит. Наблюденията показват, че хората, които приемат джинджифил продължително време, усещат намаляване на болката и подобряване на движенията в ставите. Джинджифилът ограничава отоците съпътстващи възпаленията. Полезен е срещу стомашни неразположения и изключително благоприятно средство срещу гадене и повръщане през първите месеци от бременността. Може да се приема суров, в храна или във вид на чай.


Карамфил – за болки в зъбите


1503247inm


Ароматът на Коледа е полезен за използване през цялата година. Карамфилът е богат на антиоксиданти, витамини и минерали. Отлична и безопасна алтернатива е на обикновените аналгетици, съдържащи активната съставка бензокаин за болки в зъбите. Действа локално на болката, като в същото време облекчава спазми и неразположение в стомаха. Подобрява дишането, намалява секрецията и отпушва носа. Антибактериалното му действие е отлично средство при всякакъв вид вирусни инфекции. Има успокояващ ефект, когато сте подложени под сериозен стрес. Подходящ като подправка в храната, но също така и за чай.


Чесън – за отлично храносмилане


1503174Thinkstock/Guliver


Чесънът е познат на всички ни от дълбока древност. Отличен източник на манган, витамин В6, В1, С, протеини, фосфор, селен, калций, калий, желязо и мед. Неотдавна в състава му бе открит и химичния елемент германий, който е известен със своите противотуморни свойства. В него се съдържат над 200 броя биоактивни съставки, най-важните от които алиин и алицин. Полезен натурален антибиотик, който се бори успешно с всякакъв вид бактериални и вирусни инфекции. Успешно средство при настинка и грип. Съдържащият се в него алицин спомага доброто храносмилане и е прекрасна превенция срещу гниене на храната в стомаха. Чесънът нормализира кръвното налягане. Изгаря натрупаните мазнини в организма. Използвайте го ежедневно при хранене и в суров вид! 


Куркума – за здраво сърце


1503250Thinkstock/Guliver


Веществото куркумин е силен антиоксидант. През 2012 е правено изследване със сърдечноболни пациенти, което е показало, че всекидневният прием на куркума е намалил риска пациентите да получат нови сърдечни проблеми.  Куркумата не е лекарство за сърце, но е доказано, че има позитивен ефект върху него.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април