По-вкусна и по-полезна паста

С няколко лесни кулинарни решения
По-вкусна и по-полезна паста

Ех, сладък студентски живот! Уви, остана назад в миналото ми. И, да, признавам си, че понякога ме обхваща носталгия по онези интересни и забавни дни, които отлетяха сякаш като миг. Не съм ги забравила, не. Непрекъснато се сещам за тях и даже се опитвам да си ги припомням по всякакъв начин. Дори и чрез готвене.

Последния път, например, отново бръкнах в бившото си студентско меню и изкарах от там един безкрайно вкусен специалитет. Направих си паста, приятели! Стана толкова вкусна, че трудно мога да ви я опиша.

Истината, че и днес редовно си спретвам въпросното ястие и непрекъснато се старая да увеличавам хранителната му стойност.

А в случай, че и вие го обичате и ви навява хубави, макар и не толкова студентски, спомени, нека ви споделя няколко неща, които може да ви бъдат полезни в приготвянето и похапването му:

По-вкусна и по-полезна паста inm.com 1. Хубавото на пастата е, че голяма част от разновидностите й са с нисък (до умерен) гликемичен индекс. И? Ами, ясно е: въглехидратите в последните се преобразуват в глюкоза и постъпват в кръвообращението сравнително бавно. А това позволява секретиране на нормални количества инсулин и поддържане на стабилни нива на кръвна захар.

Имайте предвид все пак, че оризовата паста е с най-висок ГИ (92), а с прилично нисък е пълнозърнестата – около 40.

Така че гледайте да подбирате най-оптималния (по споменатия показател) вариант, който ще ви засити най-добре и за по-дълго време.

2. В този ред на мисли, купувайте паста без съдържание на глутен, по възможност. Защото въпросният протеин може да се отрази неблагоприятно върху храносмилателните процеси в организма ви.

Не, че е задължително това да се случи, но би било добре да се застраховате, нали?

3. Вместо с висококалорични сосове, овкусявайте италианската си манджа предимно с... подправки. Действайте първо с вашите най-любими такива и после експериментирайте с нови и различни.

Не се съмнявайте, че ще постигнете интересен и задоволителен вкус, а това кулинарно разнообразие ще ви донесе само положителни емоции.

4. Редовно комбинирайте пастата си със зеленчуци и/или с продукти, богати на протеин. Така ще увеличите хранителната й полезност, както и засищащата й сила.

5. И не на последно място: не прекалявайте с консумацията на любимия специалитет. Преценете сами обществено коректната дажба паста за вас. Или пробвайте да измерите "правилната" порция с този забавен дозатор :)

Е, добър апетит!

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
Коментари 4
Подреди по: Най-нови
Най-стари
  • 4
    от Не е посочен | 17.01.2012 | 13:13
    Паста без сос е Вяра Димова във Fit&Well.
  • 3
    от Не е посочен | 17.01.2012 | 13:00
    Че какво е паста без сос?:)
  • 2
    от Не е посочен | 17.01.2012 | 10:57
    Не съм съгласен, че от пицата доста се пълнее.
    Както Дейвид Роко казва, най-важни са пресните и полезни съставки, както за тестото, така и за плънката :) Побългарените пици, много ясно че се правят с олио (вместо зехтин) доматено пюре, вместо смлени на сос пресни домати... сещай се :)
  • 1
    от Не е посочен | 16.01.2012 | 16:03
    обожавам италианската кухня и най вече пица и спагети, засиштат прекрасно лошото е че от пицата доста се пълнее...

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април