Пролетно зареждане с кълнове

Как да си ги направим вкъщи?
Пролетно зареждане с кълнове

Най-бързият и лесен начин за справяне с пролетната умора е, ако към ежедневното си меню включите пълноценна и жива храна.

Кълновете покриват всички необходими условия за съхраняване на младостта и зареждане с енергия. От тях ще получите незаменими витамини, минерали, ензими и скъпоценен хлорофил. Удобни за отглеждане са в домашни условия и не изискват кой знае какво време, за да получите ценна хранителна добавка. Почти всичко можете да покълнете! Най-разпространени са кълновете от слънчоглед, люцерна, ряпа, жито, ечемик, ръж и т.н.

Семена за покълване можете да намерите в хранителните магазини за здравословно хранене, като задължително трябва да обърнете внимание на срока им на годност. В случай че е минал, вероятността семената ви да покълнат намалява.

Има няколко варианта за покълване, което зависи от типа семена – дали са слузообразуващи като ленено семе, рукола, синап или не. Лично аз залагам на такива, които не са слузообразуващи и бързо дават кълн. Сред най-любимите ми са кълновете от слънчоглед и алфа-алфа.

Ето стъпките за получаване на кълнове, например от слънчогледови семки:

- Измивате шепа или две обелен суров слънчоглед. Накисвате го за 6 часа в буркан или керамична купичка. Водата трябва да е малко повече от слънчогледа, тъй като той ще набъбне.

- Изплаквате и изцеждате водата с помощта на цедка, след което връщате слънчогледа отново в купичката/ буркана и покривате с марля. След около 8 часа вече ще забележите малък кълн, който вече е годен за употреба. В случай, че искате кълновете ви да са по-големи е важно да изплаквате семената на всеки 12 часа и да им осигурите проветрение, за да не гранясват.

- Винаги преди добавяне към салата, всички семена трябва да изплаквате под течаща студена вода.

Добави коментар

Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.

Хороскоп

Овен
21 март – 20 април